L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha fet un programa perquè la població s'impliqui en temes de salut pública. L'elaboració del Pla de Salut local 2019-2023 no es farà només des de l'administració, sinó que s'obrirà a la ciutadania perquè opini i aporti idees sobre com millorar la qualitat de vida, en salut, dels olesans. Les polítiques de salut es decideixen al departament de Sanitat, però el 80% dels problemes relacionats amb l'àmbit de la salut pública es poden modificar segons els comportaments de la població.

L'Ajuntament vol recollir propostes ciutadanes a través d'una enquesta on-line que també es pot omplir i dipositar físicament en alguna de la quarantena d'urnes que es poden trobar en edificis i equipaments municipals, farmàcies i comerços i locals de diferents associacions i entitats veïnals. El dia 13 de novembre es farà una jornada participativa a Cal Rapissa, i el dia 21, la 3a Jornada de Salut Pública d'Olesa.

Dins el procés d'elaboració del Pla de Salut 2019-2023, la regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament d'Olesa ha organitzat diverses activitats participatives per identificar què genera salut a les persones que viuen al municipi i recollir propostes de millora. Amb aquest objectiu s'ha engegat una enquesta on-line a la qual es pot accedir a través de les xarxes socials de l'Ajuntament d'Olesa i que també es pot omplir i dipositar físicament en alguna de la quarantena d'urnes que es poden trobar en edificis i equipaments municipals, farmàcies i comerços i locals de diferents associacions i entitats veïnals. També es recolliran propostes en la jornada participativa prevista per al dimarts 13 de novembre, de 19 a 20.30 h, a Cal Rapissa, que inclourà un berenar saludable. Els resultats de les enquestes es donaran a conèixer durant la 3a Jornada de Salut Pública d'Olesa, que tindrà lloc el 21 de novembre, de 17 a 20 h, al saló de sessions de l'ajuntament d'Olesa, durant la qual també es farà un debat amb agents de salut especialitzats.

La regidora de Salut Pública de l'Ajuntament d'Olesa, Montserrat Vergara, destaca que les activitats són obertes a tota la ciutadania i serviran per, a partir de les propostes que en sorgeixin, orientar les polítiques municipals de salut per als propers anys. Vergara ha remarcat que cal plantejar la salut pública d'una manera integral i col·lectiva, amb polítiques transversals que impliquin tots els actors que en formen part, és a dir, els professionals de la salut (CAP), les administracions (Ajuntament, Generalitat, Diputació), les entitats vinculades al tercer sector, i la ciutadania. I és que la regidoria de Salut Pública d'Olesa defensa que la salut no s'ha d'entendre només des d'un punt de vista sanitari, sinó també tenint en compte que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari.

Segons Vergara, el concepte de salut pública «no vol dir només tenir accés a serveis sanitaris de qualitat, sinó que incideix en totes les àrees vitals de les persones», com ara l'habitatge, els accessos, el transport públic, l'oci o els espais naturals.

El Pla de Salut d'Olesa de Montserrat 2019-2023 ha d'esdevenir l'instrument de planificació que serveixi de marc de referència per incloure la salut a totes les polítiques del govern municipal, amb una mirada d'equitat. El procés d'elaboració del Pla té com a punt de partida una diagnosi prèvia, que ha estat elaborada amb el suport de l'entitat Spora a partir de dades tècniques objectives, entre les quals l'informe d'indicadors de salut del municipi redactat per la Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació. També ha inclòs la perspectiva de professionals de la salut, de benestar i serveis socials, educadors i el personal tècnic.