La cuina coreana, una desconeguda encara per a molts catalans, serà un dels elements protagonistes del proper Vadefoodies d'Igualada. El organitzadors del certamen consideren que aquesta cuina desperta un interès creixent entre els aficionats a la gastronomia per la gran varietat de verdures, arrossos, sopes, carns i peixos que mescla. Recollint aquesta tendència, la cinquena edició del Festival de Tendències Gastronòmiques Vadefoodies, que se celebrarà els dies 14 i 15 de juny a Igualada, organitzarà diverses activitats per conèixer més a fons la proposta culinària de Corea. Es faran tallers, xerrades i mostres de cuina, i es donarà a conèixer alguns dels plats estrella, com el bulgogi, el bibimbap i el kimchi, que ja formen part de la gastronomia internacional.

Després d'haver dedicat les edicions anteriors a les cuines del Perú, Mèxic i el Japó, Vadefoodies fa aquest any un pas més i celebra el seu cinquè aniversari endinsant-se no només en la gastronomia d'un territori, sinó també en el coneixement de les seves tècniques més antigues, segons expliquen els organitzadors. El festival girarà també entorn de la fermentació, una tècnica que s'utilitza des de l'antiguitat per conservar els aliments, fer-los més gustosos, i extreure'n més nutrients. A part del conegut kimchi (col xinesa fermentada i picant), la cuina coreana també té altres fermentats, com el jeotgal (marisc fermentat i salat) i el doenjang (pasta de soja fermentada). Altres cuines del món també utilitzen fermentats: el xucrut d'origen alemany o el te kombutxa ja formen part de la dieta de moltes persones. Magda Carlas, doctora, dietista i crítica gastronòmica, explicarà a Vadefoodies els beneficis d'aquests aliments fermentats.

Les novetats del festival Vadefoodies es van donar a conèixer ahir al matí en el transcurs d'un esmorzar coreà al restaurant Koryo de Barcelona, amb la presència de diversos experts en gastronomia i altres persones relacionades amb la cultura coreana.

D'entre el programa de la cinquena edició del Vadefoodies destaquen les xerrades del xef del restaurant Enigma, Oliver Peña, i de Sergi de Meià, que parlarà d'una tendència que ha estat sempre present a l'interior del país: l'esmorzar de forquilla i ganivet. Meià, gran coneixedor de la cuina tradicional catalana, ha intentat recuperar aquesta tradició i explicarà quines són les receptes que més triomfen.

L'esmorzar de forquilla i ganivet és el protagonista del concurs Vadefoodies 2019, en el qual hi participen 25 establiments de restauració de la comarca de l'Anoia, que competiran entre ells durant uns dies oferint els seus millors esmorzars tradicionals. El veredicte l'emetrà un jurat popular que farà una ruta pels diferents bars i restaurants que concursen els dies previs al Vadefoodies fins a determinar quin és el millor plat d'esmorzar de forquilla i ganivet de la comarca.

Una altra de les activitats destacades és la xerrada del sommelier Josep Pelegrí, que explicarà el perquè de l'èxit dels concursos de tast de vins que se celebren al nostre país, i finalment, en l'apartat de la pastisseria, el director de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Restauració de Barcelona, Olivier Fernàndez, presentarà a Vade-foodies les noves tendències en el món dels gelats.