Xavier Boquete (JuntsxCat) és el nou president del Consell Comarcal de l'Anoia gràcies als 10 vots de la seva formació i a 7 dels 8 del grup del PSC al Consell. El pacte anunciat entre Junts per Catalu-nya (JxCat) i PSC-CP es va consumar ahir, tot i les protestes de membres i simpatitzants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que primer es van queixar al carrer, però que després van irrompre al ple en dues ocasions.

Més d'una setantena de manifestants es van reunir davant del Consell Comarcal de l'Anoia per protestar contra el que definien com a «pacte de la vergonya».

Amb crits de «volem entrar», «el poble és fora, els xoriços, dins», i «units sí, partits no», els concentrats van esperar a l'inici de la sessió per entrar al saló de plens. En l'inici van entrar al ple i van ser deallotjats pels Mossos d'Esquadra. Si bé en un primer moment el secretari Lluís Calsina va poder constituir la mesa d'edat amb els representants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Jordi Badia i de la coalició municipal de la CUP-Amunt Júlia Bueno. Després que tots els nous consellers haguessin promès el càrrec, hi va haver un segon acte de protesta contra els consellers de Junts. Aleshores amb les pancartes i crits de «prou pactes amb el 155» i «heu canviat els nostres vots per cadires».

Davant els aldarulls, amb els Mossos desallotjant per segona vegada els membres de l'ANC, el secretari va optar per suspendre 10 minuts el ple en comptes de donar l'ordre de desallotjar als Mossos d'Esquadra els presents i va reunir els portaveus de les 6 forces polítiques representades: Jordi Cuadras pel PSC-CP, David Alquézar per ERC-AM, Jessica Arroyo per Ara Montbui, Carme Manchón per Ciutadans (Cs) i Júlia Bueno de la coalició CUP-Amunt.

Es va demanar als manifestants que no s'interposessin en la línia de visió de la mesa i els seients dels consellers, i es va respectar durant la presentació de candidats de les diferents forces polítiques. Però la protesta va pujar de to abans de la votació. En aquell moment, el secretari no va anunciar un recés com abans, sinó una suspensió del ple durant un quart d'hora. Es va reprendre després i es va fer la votació, en secret, per escollir president del Consell. Jessica Arroyo es va votar ella mateixa, així com Carme Manchón. Júlia Bueno va rebre el vot també de la companya de partit Teresa Vidal, i els 11 membres d'ERC-AM van votar el candidat Alquézar. Dels 18 vots possibles que feien costat a la candidatura de Boquete, només es van rebre 17 paperetes del «sí». L'abstenció dins del bloc socialista podria ser la membre provinent de l'òrbita de Podem de la coalició Igualada Som-hi.

En aquest punt, l'ANC va llegir un manifest a l'entrada del Consell on va denunciar el pacte «antinatural i vergonyós» de JxCat amb el PSC-CP, «partit del 155». I va recordar les multes a membres de l'ANC a Vilanova del Camí a l'entorn de l'1-O, amb la socialista Noemí Trucharte (ara també consellera) com a alcaldessa. L'ANC també va denunciar que, «un cop més, els interessos de partit i de repartiment de cadires o de les paguetes» ha marcat l'acord de l'Anoia.

Jessica Arroyo (Ara Montbui) va desvincular la seva força política dels pactes pels quals es va arribar als resultats de la votació amb què s'ha constituït l'òrgan comarcal.

Júlia Bueno, de CUP-Amunt, va voler destacar el municipalisme i la participació ciutadana com a eines més properes perquè els anoiencs i anoienques puguin decidir el seu futur.

La deriva del Consell també va ser la denúncia feta per David Alquézar, d'ERC, qui va reblar la denúncia assenyalant que el Consell Comarcal de l'Anoia «no era per a nosaltres una eina de contrapoder a Igualada», i va assenyalar que «l'assoliment de la independència és la millor eina per desenvolupar polítiques socials per als ciutadans i ciutadanes». Alquézar va destacar que només hi ha un municipi a la comarca governat pel PSC-CP, mentre que n'hi ha 17 governats per ERC, situació que li serveix per concloure que el pacte d'ahir no representa els resultats de les eleccions municipals passades, ni la realitat actual de la comarca.

Jordi Barón, portaveu de JxCat, va desgranar alguns dels motius del pacte amb PSC-CP, amb els quals els «uneix una vocació de servei a la ciutadania i un model de comarca que compartim». El pacte, segons Baron, és una nova aposta política per liderar els canvis econòmics i socials de la comarca.

Una lectura que també ha manifestat el portaveu del PSC-CP, Jordi Cuadras: «Aquest acord de govern va de democràcia» i va insistir en la voluntat d'aplicar un model d'implantació industrial [naus de gran capacitat].

Boquete va recordar la necessitat d'aclarir el futur a la nova vegueria del Penedès.