L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha comparegut aquest dissabte al migdia en roda de premsa per informar sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus a la Conca d'Òdena. Ho ha fet acompanyat dels representants sindicals Mario Olmedo, de la UGT, i Jordi Cazorla, de CCOO. Castells ha assegurat que l'episodi d'emergència a la regió continua sent greu i ha donat dades sobre la mortalitat als municipis de la Conca. Dades, segons l'alcalde, «no oficials sinó reals, ja que són les que ens donen els serveis funeraris».

Els primers deu dies del mes d'abril, s'han registrat 68 defuncions a la Conca d'Òdena, mentre que el mateix període del 2019 la xifra va ser de 14 persones mortes. Això suposa un augment de la mortalitat del 385%, segons Castells, que ha lamentat que la situació a la zona continua sent de «gravetat», amb una alta mortalitat, tot i que també ha anunciat que les dades pel que fa als ingressos hospitalaris van a la baixa. El batlle igualadí ha aprofitat les dades per demanar que «s'agilitzi la manera de fer testos ràpids als veïns de la Conca per poder elaborar una cartografia d'una població amb una alta mortalitat» a causa de la Covid-19. Castells fa setmanes que reclama que es facin testos ràpids a la població.

Sobre la fi del confinament total, prevista per a la setmana vinent, l'alcalde ha llançat un missatge «inequívoc de no relaxament, perquè tots els experts alerten que l'única solució per reduir la propagació del virus és continuar el confinament», contràriament a la decisió presa pel Govern espanyol. Per això ha anunciat que el servei de bus intern a la Conca d'Òdena encara no es reprendrà la setmana que ve, d'acord amb la conselleria de Territori i Mobilitat, amb l'objectiu d'evitar un augment dels contagis a la comarca. Sí que obriran, segons ha anunciat Castells, les oficines de Correus a partir de dimecres, ja que dimarts és festa local: a Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Igualada l'horari serà de 9.30 a 12.30 h, mentre que a Òdena l'oficina obrirà de 10.45 a 12.30 h.

Aliança per la Conca

Castells ha explicat que els alcaldes i alcaldesses de la conca ja han fet més de 50 reunions telemàtiques i ha anunciat que els propers dies es crearà una aliança dels batlles dels quatre municipis per «teixir complicitats necessàries per resoldre problemes futurs de la nostra economia i teixit social. No podem permetre que emmalalteixin les nostres empreses, i per aquest motiu serem ambiciosos en els plantejaments i molt exigents en el compliment». Segons ha explicat Castells, «en aquesta aliança es demanarà la implicació de tots els agents econòmics i socials del territori per aplicar les mesures més efectives per reactivar l'activitat i minimitzat tant com sigui possible els efectes d'una futura crisi que, si no es prenem mesures, poden ser devastadors».

Castells defensa que l'Aliança per la Conca ha de comptar també amb la implicació de totes les administracions i que els governs de Catalunya i de l'Estat, que han demanat un sacrifici molt dur a la ciutadania, als treballadors i treballadores i a les empreses de la Conca, «han de donar també resposta ferma, decidida i ambiciosa a les necessitats dels nostres municipis». Per tot això, l'alcalde d'Igualada ha afirmat que «volem liderar la recuperació econòmica des del nostre territori i per això serem ambiciosos en els plantejaments i exigents en les reivindicacions».

A banda, també ha informat de la creació de la campanya Conca Comerç, impulsada per les regidories de comerç dels ajuntaments de la regió, que té per objectiu acompanyar el comerç local i de proximitat de forma conjunta. Castells ha aprofitat per agrair la tasca de tots els comerços que presten serveis essencials: «D'ells en depèn la supervivència de la ciutadania. Són treballadors al peu del canó que no hem tingut prou en compte», ha valorat.

El problema de les baixes laborals

Pel que fa a les problemàtiques de l'àmbit laboral, Castells ha advertit que la tramitació de les baixes dels treballadors i treballadores residents a la Conca amb llocs de treball fora del territori que no van poder anar a treballar a causa del confinament perimetral, no s'estan tramitant amb la rapidesa necessària. En aquest sentit, l'alcalde d'Igualada ha demanat «agilitat» a la Generalitat de Catalunya per resoldre un conflicte greu que afecta a moltes persones. Alhora, Castells ha reiterat la demanada de protegir els drets laborals de les persones residents fora de la Conca d'Òdena amb llocs de treball dins del territori que no van poder accedir al seu centre de treball degut al confinament perimetral i que a hores d'ara encara no se'ls ha garantit baixa per contingència professional.

A aquestes demandes s'han sumat a la compareixença d'avui Mario Olmedo, d'UGT, i Jordi Cazorla, de CCOO. Respecte a la lentitud en la tramitació de les baixes, Olmedo ha afirmat que «el col·lapse burocràtic vergonyós fa que s'estiguin vulnerant drets fonamentals de treballadors i treballadores». Per la seva banda, Cazorla ha explicat que «els sindicats estem treballant des del primer dia al peu del canó amb les treballadores i treballadors de la Conca».

77 denúncies la darrera setmana

L'alcalde d'Igualada també ha informat, durant la roda de premsa d'aquest dissabte, de 77 denúncies imposades per la Policia Local la darrera setmana per saltar-se el confinament; a més de 340 persones i 281 vehicles identificats. Sobre els casos de persones que es fan passar per agents de la salut i que intenten entrar a domicilis per fer un test de detecció de la Covid-19, Castells ha apuntat que l'ajuntament està portant a terme campanyes informatives adreçades a persones vulnerables per tal que estiguin alertades d'aquestes conductes que l'alcalde ha qualificat d'«absolutament reprovables» i que ha assegurat que seran castigades pels agents de la seguretat.

La compareixença d'avui ha comptat amb les preguntes d'Els petits consellers i conselleres d'Igualada vehiculades a través del Consell dels Infants de la ciutat. D'aquesta manera, nens i nenes del municipi han fet arribar els seus dubtes i inquietuds a l'alcalde, que els ha demanat un esforç per continuar confinats i així protegir els seus familiars. A la pregunta d'un dels infants sobre quan es podran acomiadar els familiars morts pel virus, Castells ha suggerit que es facin cerimònies íntimes a les cases a l'espera que s'aixequi el confinament i l'administració pugui dur a terme «un reconeixement extraordinari i solemne a totes les víctimes».