El procés participatiu per triar cinc projectes en l’any de la capital cultural repartirà l’ajut de 75.000 euros entre «La millor actuació castellera a Igualada amb les millors colles i els Moixiganguers» (368 vots), «Mostra de balls de diables tradicionals de Catalunya» (208 vots), «Aixequem la Mural!» (186 vots), «Rius de foc» (146 vots) i «Reis 22 - Trobada estatal de cavalcades de reis patrimonials» (144 vots). Aquestes cinc propostes, que han estat les més votades, es duran a terme el 2022 en el marc de la capitalitat cultural.

N’han quedat fora projectes com «Trobada de gegants centenaris i històrics al barri de Xauxa» (135 vots), «Electra Festival» (134 vots), «10 concerts per a celebrar 10 anys de LaBastida» (128 vots), «Modernisme igualadí, una singularitat global (125 vots), «ENFOC’22» (116 vots), «Maldepesta» (114 vots), «Trobada d’Imatgeria Festiva 2022» (112 vots), «Magnificant & El Mirador - JOSA i Xalest» (109 vots), «Racons en dansa» (104 vots), «BigBang» (102 vots) i «Dido i Enees» (100 vots), entre d’altres.

Ara, l’Ajuntament ha de publicar les propostes guanyadores al web de la capitalitat i de l’Ajuntament i ha de contactar amb els impulsors de cada projecte. Les propostes no escollides es mantindran per si alguna de les més votades no es pot dur a terme. Els propers dies, l’Ajuntament també donarà a conèixer els resultats, la participació i es farà una valoració del procés a través d’un formulari.

Entre el 28 de juny i l’11 de juliol, persones igualadines més grans de 16 anys han pogut votar els projectes. Han votat 1.340 persones i s’han emès 4.020 vots. Cada persona havia de seleccionar tres propostes d’entre els 40 projectes presentats per les entitats i empreses culturals de la ciutat, de manera que el vot quedés repartit i afavorís l’equitat.

El govern igualadí considera que el procés participatiu «ha tingut una gran participació per part de les entitats i empreses culturals de la ciutat; amb 40 propostes de diferents àmbits de la cultura sotmeses a votació popular, els ciutadans han pogut escollir les opcions que consideren més interessants per formar part de l’agenda cultural del 2022».

ERC reclama un nou esforç econòmic de l’Ajuntament per fer tots els projectes

El procés participatiu per escollir els projectes culturals que se celebraran durant l’any de la capitalitat de la cultura catalana ha finalitzat i des d’ERC apunten que «només hi ha participat el 3% de ciutadans», el que consideren que és «una xifra molt baixa».

En aquest procés s’han escollit 5 propostes de les 40 presentades per diferents entitats i agents culturals, i Esquerra demana «que el govern no menystingui les 35 propostes que no han estat seleccionades ni tampoc les entitats que les han presentat, atès que són propostes ben fetes, amb un alt valor cultural i que han de tenir cabuda en una ciutat que aspira a ser capitalitat de la cultura catalana».

En aquest sentit, els republicans reclamen al govern que «busqui la fórmula i la manera de fer possibles aquests 35 projectes no seleccionats» i consideren que la quantitat econòmica destinada «és totalment insuficient».