Els portaveus del grup municipal d’ERC asseguren que «el govern d’Igualada no està reduint el deute com va anunciar sinó que s’està tornant a endeutar». Segons els republicans, el deute ha crescut més de 4 milions d’euros en els darrers dos anys, concretament 4.055.370 euros».

El govern municipal havia explicat aquesta setmana que havia aconseguit abaixar el deute viu, el de la coorporació i les empreses que hi estan vinculades, segons dades del Govern de l’Estat. El deute viu és la totalitat de deute pendent de pagar que té l’Ajuntament procedent de préstecs a llarg i curt termini amb entitats financeres i avals. Fonts d’ERC expliquen que «Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més alts de Catalunya i hi ha ciutats que han reduït molt més el deute». «Aquí, en canvi, el govern està tornant a endeutar la ciutat», en paraules dels republicans.

Els republicans han qualificat la situació d’«alarmant» i retreuen a l’alcalde Marc Castells (Junts x Igualada) que «torni a endeutar la ciutat tot i cobrar els impostos més alts del país». En aquest sentit asseguren que «la reducció de deute que s’ha fet durant alguns anys ha estat mèrit dels ciutadans i ciutadanes d’Igualada que han vist com els seus impostos no han parat de créixer i malgrat això, ara el govern torna a endeutar-se». I alhora expliquen que «hi ha ciutats amb els impostos molt més baixos que Igualada però que han reduït molt més el deute”»

Els republicans, com sempre, comparen la gestió municipal d’Igualada amb la de ciutats similars. Posen d’exemple altres ciutats mitjanes com Olot, Tortosa, Esplugues, Figueres, Vilafranca del Penedès i Castelldefels, que han reduït molt més el seu deute i amb uns impostos molt més baixos que Igualada.

Esplugues de Llobregat ha reduït el 49,11% el seu deute, Figueres ha reduït el 39,36%% el seu deute, Vilafranca del Penedès ha reduït un 46,92% el seu deute, Olot ha reduït un 56,68% el seu deute, Tortosa ha reduït un 46,51% el seu deute i Castelldefels ha reduït un 70,16% el seu deute, tots aquests municipis amb un IBI més baix que a Igualada, on s’ha reduït menys el deute: en total, un 37,7%.

De mitjana a Igualada cada ciutadà paga 489 euros d’IBI mentre que a Esplugues de Llobregat en paguen 336 euros, a Figueres en paguen 342 euros, a Vilafranca del Penedès en paguen 314 euros, a Olot en paguen 297 euros, a Tortosa en paguen 260€ euros, i a Castelldefels en paguen 298 euros. En general, els municipis similars a Igualada en paguen al voltant d’uns 200 euros.