Probablement es dóna per primer cop que el cap de l'oposició igualadina és al capdavant del Consell.

Fa dotze anys que sóc tècnic de la casa, i el que vull ara és fer un bon servei a la comarca. Fins i tot pot ser bo que no sigui alcalde, perquè vol dir que estaré per ajudar tots els municipis de la comarca.

Quines funcions té el Consell Comarcal ara per ara?

Per fer una llarga història curta, el Consell Comarcal ha de donar suport als petits municipis o els municipis que ho demanin. De 33 municipis, 25 tenen menys de 2.000 habitants, que l'OCDE diria municipis rurals. Podem intervenir per ajudar a mancomunar serveis. Tenim responsabilitats en la recollida de residus, gestionem el PUOSC per als petits municipis, les beques, el transport escolar...

Som una entitat finalista, ens arriben subvencions, però no tenim capacitat de recaptar i hem d'utilitzar fórmules imaginatives. D'altra banda, tenim una àrea de promoció econòmica que és modèlica, està liderant un projecte, el Switch, amb sis comarques.

El vessant primordial del Consell és social?

Més aviat de serveis, una part molt important dels 100 treballadors, la meitat, són treballadors socials. El que passa és que molts d'aquests treballadors es mouen pels municipis. És cert que en aquests moments és molt important l'àmbit social.

El Consell fa vint anys, en constituir-se, era quelcom més difícil de palpar? I ara?

Fa poc temps que sóc president i ja m'han trucat alguns alcaldes perquè els solucioni problemes, perquè els acompanyem a la Generalitat a realitzar gestions. Per tant, el suport institucional que pot donar el Consell Comarcal, per als pobles petits, pot ser important.

Es reunirà amb l'alcalde d'Igualada?

Sí, dilluns. Malgrat el que puguin dir, cal anar plegats, i el que és bo per a Igualada, és bo per a la comarca. Una de les primeres accions com a president va ser enviar una carta a Jordi Aymamí, per sol·licitar reunir-nos; ell em va respondre que sí l'endemà. Cal que les administracions superiors vegin que som un territori que té dificultats, però vol anar unit.

La successió de Xavier Boquete al capdavant del Consell ha estat negociada ara o venia d'un pacte anterior? Hi ha hagut tensions entre UDC i CDC per la presidència?

No, ningú no m'ha vist sortint a la premsa a reclamar res, ni m'ha arribat cap input de conflicte. Hi havia una situació que durant dos anys havia de tenir la presidència Unió i el pacte era que Convergència l'ostentés després. Xavier Boquete és un líder excepcional i ha fet una gran tasca. A molts no els agradarà com s'ha fet, potser perquè s'ha fet cordialment.

Però com a totes les famílies, hi ha hagut friccions entre les parts de CiU. I més pensant que Unió no es tanca a tenir l'alcaldable igualadí del 2011. Què farà el 2011 vostè?

Jo el 2011 estaria molt il·lusionat de ser l'alcaldable, però això no ho decidiré tot jo. Estic a disposició del meu partit. Sobre les friccions, a tot arreu n'hi ha, crec que s'inflen.

El debat territorial és obert, ara? Com acabarà el tema de les vegueries?

El Consell Comarcal ja té posicionament, l'aposta per la Vegueria Penedès, però la Generalitat va per una altra direcció. Cal trobar una sortida lògica, i ara això no és una prioritat, ara la gent pensa en alimentar les seves famílies. Cal parlar-ne, però al seu moment.

Però és possible que al final del debat, la comarca es fraccioni.

És probable. El món és canviant, és cert que una part de la comarca mira a Manresa i una altra al Penedès. Cal consens, treball i després ja hi haurà temps de pensar què farem quan siguem grans.

I què farem?

Si un surt al carrer, veu que a la gent és el darrer que li importa, a quina vegueria anirà; volen treballar, volen que vinguin empreses, que no es tardi 1 hora i 40 minuts per anar a Barcelona.

Quin paper pot fer el Consell Comarcal per atreure inversions?

Des del Consell tenim ganes i capacitat de treball, parlant amb les empreses i futurs inversors: sabem com parlar amb els emprenedors. No pot ser que un alcalde com el de Castellolí en lloc de solucions trobi pegues per instal·lar el polígon. Estarem al costat dels alcaldes que vulguin, i farem pressió conjunta perquè no tinguin dificultats, i que l'administració resolgui les seves coses.

Hi ha molta distància entre la Diputació i els petits municipis?

He de parlar en favor de la Diputació, té molt bons professionals. Pot semblar que prioritza l'àrea metropolitana, hi van molts recursos, però arriba també al rerepaís. I si hi ha alguna mancança, estarem amb els municipis.

Estaríem d'acord que el principal problema de l'Anoia és el transport?

És ben clar.

Què es pot fer? El problema no ve només des del 2003, no?

És la típica pregunta que ens fan, perquè abans no funcionava? Són excuses. El Govern governa, i si no ho fa, malament. No veiem a la Generalitat que tingui pressa per arreglar aquest tema, no només aquest, sinó com la B-224 o l'Eix Diagonal. Des del Consell Comarcal pressionarem en aquest sentit. I el tren? On serem el 2026? Hem de ser més crítics i reivindicatius. A la campanya pel tren directe hi van anar 200 persones, hem de saber sacsejar la comarca. El transport pot atreure inversions també.