El Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa durà a terme un projecte en col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL) per introduir a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pallars Jussà) la tortuga d'estany, espècie protegida i amb alt risc d'extinció a tot Espanya.

L'objectiu de la iniciativa, en què participen també el Consorci de l'Estany d'Ivars i l'Obra Social de Caixa Catalunya, és garantir la supervivència d'aquest animal, del qual amb prou feines queda un miler d'exemplars a Catalunya. El projecte disposa d'un pressupost global de 16.000 euros i es desenvoluparà durant tres anys.

En una primera fase, les tortugues d'estany, que són petites i de pell negra i groga, seran alliberades en una bassa condicionada per tal de passar-les posteriorment a les aigües de l'embassament, considerat l'hàbitat "idíl·lic" per a aquesta espècie, segons va explicar ahir el tècnic del CRARC Joaquim Soler.

L'Obra Social de Caixa Catalunya col·labora en aquest projecte aportant 8.000 euros, mentre que el Consorci es farà càrrec del cost d'adequació de la bassa. El centre masquefí, per la seva part, seleccionarà els exemplars que seran introduïts a l'estany d'Ivars, que prèviament hauran estat criats en captivitat després d'un procés d'estudi i de selecció genètica.