Aquest cap de setmana, a Igualada, és impossible que a un infant no se li obrin els ulls com unes taronges davant de qualsevol número de circ que es trobi al carrer, que uns pares no gaudeixin tant o més que els seus fills veient les peripècies d'un pallasso, o que una colla de nens i nenes s'estigui quieta davant la ballaruga i la gresca d'un grup d'animació.

Milers de persones, grans i petits, ja van tenir l'oportunitat de gaudir-ne ahir, en el primer dia gran de la Mostra d'Igualada, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil, que arriba a la 22a edició. Un any més, el certamen inunda d'espectacles els carrers, places i teatres de la capital de l'Anoia, amb prop de 130 representacions des de dimecres. Amb la diferència que aquest any, malgrat no haver canviat de dates, se celebra aparentment en una època diferent. I és que la imatge d'ahir de molts menuts amb sandàlies, samarreta i pantalons curts recordava molt més les festes de fi de curs d'un final de juny que no pas els primers dies d'un mes d'abril que encara espera l'arribada de Setmana Santa. Sens dubte, l'ambient plenament estiuenc, amb temperatures que a Igualada van arribar als 30 graus, va contribuir que milers de persones, moltes de les quals vingudes de fora, es passegessin pel centre d'Igualada i contemplessin tot tipus d'espectacles, des de teatre, titelles i circ fins a pallassos, grups d'animació i cercaviles.

D'entre les funcions d'ahir, van destacar quatre estrenes: Minuts, el nou espectacle del clown manresà Marcel Gros; La camisa de l'home feliç, de Zum-Zum Teatre; Desperta bruixeta, de Clownx Teatre; i Puig i Fontanals, carters professionals, d'El que ma queda de teatre. Per la seva banda, la Companyia d'Espectacles Pa Sucat va presentar El Polzet, una obra en què fa un important salt cap al risc, entès des de tots els vessants, amb un treball de titelles i música en directe molt contemporani. Un altre espectacle que va sobresortir ahir va ser l'1, 2, 3 poma!, de la Compa-nyia Daraomai, guardonat amb el Premi del Públic Coup de Foudre 2010 als festivals de Perpinyà. Un espectacle de titelles que també va ser molt aplaudit va ser La princesa i el pèsol, de Festuc Teatre. Ahir, a més, va actuar una companyia francesa, la Compagnie des Zèbres, que va presentar Patrik Cottet-Moine.

D'altra banda, la Fundació Xarxa va presentar ahir al migdia el llibre que ha editat amb motiu del seu quinzè aniversari. L'obra dóna veu al que va ser el Comitè de Resistència, aporta xifres dels quinze anys de trajectòria i visualitza l'extensió territorial de la fundació. El president, Jaume Amigó, va remarcar que el llibre vol "recuperar la memòria històrica" més enllà de l'entitat.