La direcció del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i el comitè d'empresa no van arribar a cap acord en la reunió que van celebrar ahir al matí. La trobada, per debatre les mesures d'ajuts a l'Hospital d'Igualada, que inclouen la possibilitat d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de 40 treballadors, va concloure "sense cap avanç", segons Sílvia Martínez, del sindicat d'infermeria SATSE, que és la presidenta del comitè d'empresa. El comitè constata que "no ens asseguren que si els treballadors renuncien a certes pagues, com la d'objectius, s'evitin els acomiadaments".

El president executiu del CSA, Javier Niño, expressava que s'ha fixat un calendari i una metodologia de negociació. Manté que volen "el mínim impacte en llocs de treball", però que caldrà anar aprofundint i atansant posicions els propers dies. Ha renunciat a parlar de mesures concretes. Ara, els sindicats esperen una altra cita a partir de la setmana que ve. Esperen que es marqui el calendari de les properes reunions, però serà després d'un consell rector que encara no té data.

A la reunió, els responsables de recursos humans del CSA i Javier Niño van exposar les diferents mesures de retallades que s'han esbossat des del mes de març. Accions que haurien de cedir els professionals, com la renúncia a les DPO -pagues en funció dels objectius assolits-, encavalcament horari i l'augment de la jornada laboral.

El comitè d'empresa afirma que "hem fet pressió" perquè la direcció donés garanties que si el personal de l'Hospital d'Igualada cedeix part "dels seus drets laborals", com seria la paga per objectius, que en alguns casos representa uns 2.500 euros, no es faria l'ERO. Segons els treballadors, l'empresa no ha accedit a confirmar-ho.

Sílvia Martínez anuncia que "si aconseguim que ens aclareixin que hi haurà una garantia de respectar llocs de treball, es podria resoldre molt més ràpid; en el cas que no, la situació encara seria més imprevisible".

Davant aquesta situació, el comitè d'empresa veu "molt difícil" arribar a cap acord, perquè ni amb aquestes privacions salarials ni amb altres renúncies, especialment pel que fa a l'horari, se'ls assegura que no hi haurà cap tipus d'acomiadaments. Un altre motiu de temor és la possibilitat que hi hagi un "ERO encobert" amb la liquidació de contractes parcials de treballadors que cobreixen l'excés d'hores d'altres.