Segons fonts d'Endesa que ha pogut consultar aquest diari, un vehicle de l'empresa Elecnor, dedicada a la revisió de línies elèctriques i subcontractada per la pròpia Endesa, hauria causat l'incendi que ja ha cremat més de 1.000 hectàrees a els Prats de Rei. L'escalfor del motor del cotxe, aparcat a tocar una zona amb vegetació, hauria encès unes herbes, que a la vegada, haurien fet cremar el cotxe i generat l'incendi. Els operaris es trobaven a la zona fent una inspecció ocular d'una línia elèctrica perquè demà, Endesa havia de fer el manteniment d'aquesta infraestructura.

El foc es troba actualment descontrolat i avança direcció nord cap a la zona de la Llavinera i la Molsosa, després de creuar l'Eix Transversal entre els nuclis de Calaf i de Sant Pere Sallavinera. Des de Bombers apunten ja a les 1.000 hectàrees cremades i a prop de 100 persones desallotjades, entre les quals els habitants i turistes de les masies de Can Boixins (11) i Hostal Vell (25) i els interns de la residència de discapacitats Apinas (50), els quals han estat traslladats a les escoles Castellfort i Auria, i a l'Hospital d'Igualada (en el cas de les persones que necessitaven atenció sanitària). Properament s'espera que s'afegeixin a aquesta llista els veïns i veïnes de la zona de la Llavinera i de la Moslosa. Aquests darrers se'ls durà cap a Solsona.

En total són 52 dotacions terrestres i 11 d'aèries dels Bombers de la Generalitat les que treballen en l'incendi. Al voltant d'un quart de sis de la tarda, l'incendi es trobava, aproximadament, a uns dos quilòmetres del municipi dels Prats de Rei i els bombers han emplaçat els veïns a confinar-se a les seves cases mentre que es disposaven a desallotjar un centre de disminuïts psíquics.

La C-25, tallada a Sant Pere Sallavinera

Com a conseqüència del foc s'ha hagut de tallar l'Eix Transversal, al seu pas per Sant Pere Sallavinera (Anoia). Concretament, segons el Servei Català de Trànsit, la circulació es manté interrompuda entre els quilòmetres 107 i 115. Les flames han obligat a tallar també la carretera BV-1061l.

Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del pla Infocat arran d'aquest incendi que talla el pas de vehicles a la BV-1061 en els dos sentits de la marxa entre els quilòmetre 0 i 1, segons el Servei Català de Trànsit.

A petició de Bombers de la Generalitat, ADIF ha tallat la circulació de trens entre Manresa i Calaf de la línia Barcelona Manresa Lleida i, fins aproximadament un quart de set del vespre, ha afectat dos combois.

Es demana prudència

El Departament, a través de la direcció general de Medi Ambient Natural i Biodiversitat, ha alertat de la previsió d'un progressiu increment del perill d'incendi forestal i ha insistit en extremar les precaucions en l'ús de la maquinària de sega del cereal en les hores de màxima insolació, entre una del migdia i les cinc de la tarda.

Entre les principals recomanacions, hi ha la suspensió de l'activitat de les màquines collitadores i embaladores i en el cas de continuar l'activitat extremar les precaucions en el maneig i manteniment dels rodaments, tubs d'escapament i altres elements que puguin patir sobreescalfament, elevar 115 centímetre els elements de talls per no provocar una guspira en cas de contacte amb una pedra; portar extintors o dipòsits d'aigua i evitar entrar amb els vehicles de suport als camps per evitar el perill dels catalitzadors del sistema de d'escapament.