El Museu dels Prats de Rei i bona part dels veïns de la zona de la Segarra han engegat una campanya per evitar que les restes de la muralla trobades el mes d'abril a la plaça de l'Església i que daten del segle V aC siguin tapades. El conservador del museu, Jordi Segura, explica que "volem aturar la decisió de cobrir la muralla que s'ha de prendre el 22 de novembre a la comissió de patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat". Per aquest motiu, el primer pas que han fet ha estat demanar l'ajornament d'aquesta comissió. La falta de finançament és el motiu que dóna l'administració per no afrontar la museïtzació de l'espai, tal com es demana.

Segura avança que "l'actuació idònia que s'hi hauria de fer és instal·lar un terra de vidre trepitjable per tal que, des del carrer, es pugui observar la muralla trobada, acompanyat d'uns planells informatius que n'expliquessin la seva història i importància". Des del Museu dels Prats asseguren que "volem arribar fins on sigui i interpel·lar totes les administracions possibles de tenir finançament per dur-ho a terme, ja que l'Ajuntament no té recursos per assumir-ho, perquè l'espai pugui quedar conservat i ser vist pel públic".

Per la seva part, l'Ajuntament dels Prats dóna suport al projecte de museïtzació però l'alcalde, Francesc Duocastella, explica que "ja vam esgotar totes les vies per aconseguir-ho i vam tenir un reunió amb totes les parts i administracions implicades i se'ns va donar una resposta molt clara en dir-nos que no hi havia recursos per fer-ho". Ducocastella explica que si finalment es pot mantenir obert l'espai, "serà benvingut", tot i que també valora el compromís de l'administració de poder-ho fer quan es pugui. D'altra banda, ha avançat que la Diputació de Barcelona està fent un altre estudi que es podria donar a conèixer la setmana que ve sobre el qual es basaria la decisió final de tapar o museïtzar el jaciment.

La campanya per aturar el cobriment de la muralla es fa sota el lema #SalvemSikarra i té el suport de la Plataforma Som Segarra, que d'aquí a pocs dies té previst convocar una roda de premsa i fer un manifest per explicar la seva posició i possibles accions a prendre.

Una de les més antigues

La muralla és una de les més antigues conservades a Catalunya i correspon al poblat iber Sikarra que hi havia als Prats de Rei. Fa sis metres de llarg, entre tres i cinc metres d'ample, tres i mig d'altura i la superfície del tramat defensiu que envoltaria el nucli urbà seria de prop de 6.300 metres quadrats. El descobriment es va fer arran d'unes obres de reforma del nucli antic i les excavacions van anar a càrrec d'un grup d'estudiants de la Universitat de Lleida.