L'Ajuntament d'Igualada ha posat en marxa un pla de xoc al centre de la ciutat que ha consistit en la retirada intensiva de cartells, la neteja de pintades a les parets i la retirada de brutícia. Des del mes de febrer, el consistori ha dut a terme un servei extraordinari d'hidroneteja per retirar pintades i cartells d'una quarantena de punts. També s'ha actuat en 24 zones on s'acumulaven excrements i s'han identificat 113 jardineres on s'hi acumulen residus de forma freqüent. El batlle de la ciutat, Marc Castells, ha afirmat que han "declarat la guerra" a l'incivisme i, per aquest motiu, presentaran al proper ple una moció per intentar eradicar les conductes incíviques dels ciutadans. Durant el 2015 es van destinar 65.000 euros a accions de neteja.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, s'ha mostrat contundent aquest dimecres durant la presentació del pla de xoc de neteja viària a la ciutat. Segons ha expressat, l'Ajuntament "té l'obligació de mantenir i preservar l'espai públic, però també ha de demanar la col·laboració ciutadana i de les entitats". En aquest sentit, ha denunciat que el súmmum dels actes incívics ha tingut lloc aquest dimarts al vespre durant una manifestació convocada amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Segons Castells, van aparèixer diverses pintades al centre de la ciutat signades per l'entitat Arran, que s'han netejat en un termini de 12 hores i han tingut un cost de 1.000 euros.

Per ell, aquestes actituds donen una imatge molt dolenta de la ciutat i, per això, el consistori ha iniciat una tasca preventiva de neteja dels llocs més sensibles i més transitats de la ciutat. Aquesta campanya es va iniciar el mes de febrer i, fins ara, s'ha actuat en quaranta punts que acumulaven pintades i cartells, també s'han netejat 24 zones que tenien excrements d'ocells i s'han identificat 113 jardineres on freqüentment s'hi deixen residus. A més, el consistori ha dut a terme quatre advertiments i s'han obert cinc expedients sancionades a alguns particulars, comerços i locals d'oci.

Castells ha recordat que aquestes actituds incíviques estan recollides a l'ordenança de civisme i, per tant, comporten una sanció per a qui les dugui a terme. En aquest sentit, l'alcalde ha deixat clar que aquestes mesures no tenen "cap voluntat recaptatòria" però ha manifestat que "no pot ser que embrutis la ciutat i et surti gratis". El consistori ha col·locat cartells informatius a les zones on hi havia més cartellera publicitària per avisar als ciutadans que està prohibit enganxar cartells a la via pública -a excepció dels llocs indicats per a fer-ho- i que l'empresa anunciadora en serà la responsable.

Davant d'aquesta situació, el batlle ha anunciat que portaran al proper ple municipal una moció per eradicar les actituds incíviques de la ciutat. La idea és elaborar una moció consensuada i, per això, es trobarà amb la resta de forces polítiques perquè s'hi sumin.