El monologuista d'Aguilar de Segarra Marc Buxaderas i l'Ajuntament de Masquefa, a través del seu alcalde Xavier Boquete, van rebre ahir el premi Solidaritat de l'ONCE a Catalunya. En la mateixa gala es va distingir, també, l'associació Pulseras Candela, el programa de ràdio Ser Especials i el Nàstic de Tarragona. L'entitat ONCE atorga les distincions per «per la sensibilitat social del premiats i per la dedicació en pro dels drets dels més desafavorits». Els premiats de l'edició d'aquest any, que coincidia amb els 80 anys de la fundació de l'ONCE, van rebre el guardó ahir a la tarda en un acte celebrat a l'Auditori ONCE de Catalunya.

Els Premis Solidaritat s'atorguen cada any a persones, entitats, institucions, projectes i mitjans de comunicació i administracions i en aquesta edició van premiar iniciatives que promouen la investigació del càncer infantil i la integració social.

En la categoria de persona física, el monologuista d'Aguilar de Segarra, Marc Buxaderas, va ser la persona destacada del 2018. Buxaderas, de 18 anys, té una paràlisi cerebral tetraplègica de naixement i la seva vida es desenvolupa en una cadira de rodes, i amb diferents problemes físics arran de l'afectació. Amb tot, ha creat un divertit monòleg en què exposa, des de l'experiència personal, les limitacions que té fent la vida sense mobilitat a les cames i molt limitada al tronc superior. Destacava ahir el jurat «la seva actitud vital i la capacitat de superació». Buxaderas organitza xerrades i fa monòlegs per normalitzar la discapacitat i canviar la percepció de la gent. Ha sortit a diferents programes de televisió, ràdio i premsa, i ha fet nombrosos actes pel territori i sempre ha demostrat un esperit de superació extraordinari. Un dels darrers, a Solsona. Ahir va recollir el premi de la mà del president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat del seu germà, Jan. L'espectacle que ofereix Marc Buxaderas és Posa un discapacitat a la teva vida. I ell mateix afirma que «vull aconseguir que la gent canviï la seva percepció sobre les persones amb discapacitat.

L'ONG guanyadora va ser Pulseras Candela, una fundació que recapta diners per a la investigació del càncer infantil iniciada el 2013 quan una nena amb leucèmia, Candela, va començar a fer braçalets, en les hores que passava a l'hospital, i les seves amigues les venien al seu poble natal.

El programa de ràdio Ser Especials, impulsat per la Fundació Mercè Pla i que s'emet a Ràdio Ebre-Cadena Ser, va recollir un altre dels premis. El programa és realitzat, produït i presentat per persones amb discapacitat.

El Club Gimnàstic de Tarragona va ser el guanyador en la categoria d'esports perquè ha estat el primer club que ha creat una secció de futbol per a persones amb discapacitat, i arran d'aquesta iniciativa la Lliga de Futbol Professional va impulsar la temporada passada La Lliga Genuine, on competeixen equips de Primera i Segona Divisió que han seguit l'exemple del Nàstic.

Un centre accessible

I també es va premiar l'Ajuntament de Masquefa pel seu projecte «CTC Accessible», que permet que les persones amb qualsevol mena de discapacitat puguin accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació en igualtat de condicions i puguin beneficiar-se'n tant en l'àmbit personal com el laboral.

La gala d'ahir va ser presidida pel president del Parlament, Roger Torrent. Els Premis Solidaritat s'atorguen des de l'any 2001 i entre els guanyadors de les edicions anteriors hi ha personalitats com Miquel Martí i Pol, el bisbe Pere Casaldàliga, Anna Vives o les fundacions de Vicenç Ferrer i Pasqual Maragall.