El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia ha recuperat un bastó de comandament del 1875. Es tracta d'un regal que l'Ajuntament va fer al Coronel Pedro Lience, durant la Tercera Guerra Carlina, quan era governador militar d'Igualada. La vara, de carei i amb el puny d'or i esmalts, havia de ser subhastada a l'estranger. El consistori, però, en va reclamar la compra i l'ha pogut adquirir per 920 euros. "Té un valor intrínsec vinculat a la ciutat d'Igualada, en relació amb la seva història i era important que es quedés a la ciutat, ja que forma part del nostre patrimoni", ha justificat l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

El Coronel Pedro Lience va tenir un paper pacificador entre els bàndols carlí i liberal a Igualada, en els darrers mesos de la Tercera Guerra Carlina.

Quan l'Ajuntament va saber que l'actual propietari del bastó havia sol·licitat el permís d'exportació per a la seva venda a l'estranger a través d'una casa de subhastes internacional, en va reclamar la compra. Primer amb un tràmit a la Direcció General de Patrimoni Cultural demanant que el bé es declarés inexportable, una petició que la Direcció General va traslladar al Ministeri de Cultura, de manera que es pogués exercir l'oferta de venda irrevocable a favor i càrrec de l'Ajuntament d'Igualada.

La peça és obra de la prestigiosa firma de joieria barcelonina Masriera. La darrera vegada que havia estat exposada va ser exposada al Museu d'Art Modern de Barcelona, l'any 1996, en una mostra dedicada a la nissaga Masriera.

Des del Museu de la Pell, la seva directora, Glòria Escala, s'ha mostrat satisfeta d'haver-la recuperat. "És un objecte representatiu del final de la Tercera Guerra Carlina, un conflicte que va tenir moments especialment sagnants a la capital anoienca, i representa un missatge, uns valors i la memòria col·lectiva de la ciutat, alhora que pot ser futur objecte de coneixement i recerca sobre la història local i del país", ha dit.