El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un nou mesurador automàtic de la qualitat de l’aire a Igualada. Aquest equip forma part de sis més que s’han instal·lat en les darreres setmanes a diferents poblacions. En concret, un de PM2,5 a la ciutat de Barcelona (Palau Reial), i cinc de PM10 i PM2,5, situats a Igualada, Mollet del Vallès, Sant Andreu de la Barca, Gandesa i Perafort. D’aquesta manera, ja són 41 els punts de mesurament automàtic de PM10 que hi ha repartits per tot Catalunya i vuit de PM2,5, inclòs el primer que se situa a la ciutat de Barcelona. Les dades obtingudes es poden consultar en temps real a través del web «Vols saber què respires?», de l’aplicació mòbil Aire.Cat i del portal de dades obertes.

La Generalitat vigila des de fa anys aquests contaminants de forma manual, que és el mètode de referència que estableix la legislació europea. La connexió automàtica, però, contribuirà a complementar aquesta vigilància i a disposar de manera més àgil d’informació sobre els nivells de partícules en l’aire.

El material particulat, segons expliquen fonts del departmaent, «suspès en l’aire és una barreja complexa de partícules sòlides i líquides formada per un conjunt de molècules de la mateixa substància o de diferents. Es classifiquen, segons el seu diàmetre, en PM10 (diàmetres inferiors a 10 micres), PM2,5 (inferiors a 2,5 micres) i PM1 (inferiors a 1 micra). Aquestes partícules provenen de fonts naturals i antropogèniques».