Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials, durant la seva vida professional, Mercè Sala va treballar tant en el sector econòmic públic com en el privat, a més de fer-ho en el món universitari.

Sala va començar en el Banc Industrial de Catalunya, on va estar nou anys, va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona durant 12 anys --passant per TMB--, presidenta de Renfe durant cinc, presidenta de la Fundació Politècnica de Catalunya durant set i consellera delegada de Temoinsa durant vuit.

També va ser consellera de Carrefour i membre del consell assessor d'Indra, i va participar a la Fundació Politècnica i el Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Era presidenta del Consell de Treball Econòmic i Social (Ctesc) des del febrer del 2006.

A més, va promoure la Fundació per a la Motivació dels Recursos Humans i va publicar el llibre 'El encanto de Hamelin' (2006), que recull les seves idees i reflexions sobre el lideratge.

Respecte al seu últim càrrec, Sala explicava en el seu bloc personal: "Quan em van oferir la presidència del Ctesc, em va semblar molt interessant en la mesura que em podia aportar una nova visió bastant adequada a la meva experiència".

"Vaig deixar una llarga etapa de tasques executives que vaig canviar per una reflexió més centrada en el desenvolupament de la capacitat per buscar els acords entre sindicats i patronals en matèries econòmiques i socials. Gaudeixo del meu treball, que consisteix molt més a escoltar i buscar l'acord que a decidir", afegia.