Losada ja va ser citat a declarar a començament de febrer, tot i que en aquella ocasió, no va comparèixer. Aleshores també van ser citats els cooperants Tomás Jover i Petra García Godelmann, denunciants del cas, que va començar a ser investigat per la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que després es va inhibir a favor de l'Audiència Nacional.

Segons ha informat l'exvoluntari de l'entitat i testimoni dels suposats maltractaments, Josep Vallès, la citació va ser tramitada per l'Ambaixada d'Espanya a Addis Abeba. Ha afegit que tot sembla indicar que Losada compareixerà avui tenint en compte que va abandonar Etiòpia diumenge passat.

Vallès ha afegit que entre els dia 17 i 21 del mes de febrer passat l'advocat Sebastià Salellas i el querellant Tomás Jover es van desplaçar a Addis Abeba per tal de mantenir entrevistes amb alguns testimonis del cas, de l'administració espanyola, del Govern etíop, així com diferents organitzacions internacionals de caràcter humanitari i de defensa dels drets humans.

Vallès i altres excol·laboradors van descobrir els presumptes maltractaments al centre d'acollida de 130 nens a Kebele, a 30 quilòmetres de la capital Addis Abeba, al juliol. El centre es dedica des de fa gairebé set anys a atendre nens del carrer, des de nadons a adolescents. Aquests últims intervenen en la gestió diària del centre, al costat de la quinzena de treballadors locals i a un o dos operants.

Gil Losada va estar al capdavant del centre d'acollida de nens que l'ONG Global Infantil té a Addis Abeba fins al passat 14 d'abril quan va ser destituït de la seva funcions per les autoritats etíops.

La investigació iniciada per les autoritats etíops no és la primera, segons asseguren els cooperants. Durant els últims quatre anys Losada ha estat investigat diferents vegades per la seva actuació al centre, per denúncies fetes per familiars de nens etíops. El mes de desembre passat i com a mesura preventiva les autoritats etíops van retenir-li el passaport.