El president d'EEUU, Barack Obama, va tractar de reconquistar al col•lectiu homosexual amb una apassionada defensa del seu compromís "infrangible" amb la seva lluita per la igualtat de drets i la promesa d'eliminar les mesures discriminatòries.

En un discurs davant la Campanya pro Drets Humans, la major organització en defensa dels drets dels homosexuals d'EEUU, Obama va admetre que els canvis que els havia promès en la campanya electoral no arriben tan ràpid com ells esperaven.

Malgrat això, va demanar a la comunitat homosexual paciència. "No dubtin dels avanços que aconseguirem", i va assegurar que el seu compromís és "infrangible". "Estic amb vosaltres en aquesta lluita", va afirmar Obama, sota ovacions.

Obama, que va pronunciar el seu discurs un dia abans de la Marxa Nacional per la Igualtat, en la qual milers de gais i lesbianes es concentraran per a demanar igualtat de drets, també es va referir a altres demandes del col•lectiu homosexual, com el matrimoni i els beneficis per a les parelles, i la no discriminació en l'ocupació.

"Ningú ha de ser acomiadat per ser gai", va sostenir Obama sota aplaudiments del públic i prometent a més que no descansarà fins a "acabar amb tot tipus de discriminació".

En aquest context, Obama, va prometre signar la legislació sobre delictes d'odi, que inclou la definició d'atacs basats en el sexe, l'orientació sexual, la identitat de gènere o discapacitat.

La Càmera de Representants va aprovar el dijous passat la legislació, que rebrà el dimarts probablement també el vistiplau del Senat.

Matrimoni

En quant al matrimoni entre persones del mateix sexe, el mandatari va assegurar que s'avança per a revocar l´anomenada Llei de Defensa del Matrimoni, que discrimina als homosexuals quant al reconeixement de les seves noces i drets per a les parelles. "Acabaré amb això", va assegurar.

Un total de 29 estats d'EEUU han prohibit els matrimonis de persones del mateix sexe i només sis reconeixen aquestes unions. En altres dos es reconeixen els matrimonis d'homosexuals contrets en altres estats.

El Districte de Columbia també reconeix els matrimonis d'homosexuals d'altres estats i es preveu que autoritzi pròximament les noces gais en el seu propi consistori.

"Arribarà el moment en el qual nosaltres com nació finalment reconeguem les relacions entre dos homes o entre dues dones com tan justes, reials i admirables com les relacions entre homes i dones", va augurar Obama.

A més, Obama, igual que ja ho havia fet en ocasions anteriors, va reiterar la seva promesa d'eliminar la política actual cap als homosexuals en les Forces Armades.

Aquesta política, coneguda com "don't ask, don't tell" ("Tu no preguntes i jo no et conto") permet que els homosexuals puguin servir en les Forces Armades sempre que no revelin la seva orientació sexual.

Malgrat les promeses d´Obama d'acabar amb aquesta política, fins a ara no ha donat cap pas visible per a posar fi a aquesta llei, implantada durant l'Administració de Bill Clinton (1993-2001).

El mandatari no va donar, no obstant això, una data per a la revocació de la llei com havia reclamat el col•lectiu homosexual.

"Inaudit"

El discurs d´Obama ha estat rebut amb un gran optimisme pel col•lectiu homosexual. El president de la Campanya pro Drets Humans, Joe Solmonese va qualificar la nit de "històrica".

"Sentim el ple suport i compromís del president d'EEUU. Això és inaudit", va assenyalar.

"Obama va deixar claríssim que ell és el nostre aliat més gran en aquesta lluita".