Els jutges del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPIY) van decidir ajornar el judici fins que decideixin aquesta mateixa setmana com ha de continuar el procés, que boicoteja l'excapdavanter serbobosnià.

Així ho va indicar ahir el jutge O-Kon Kwon en finalitzar la vista extraordinària en la qual la defensa i la fiscalia van exposar els seus punts de vista sobre aquesta qüestió.

L'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic va insistir ahir que necessita més temps per preparar la seva defensa, i va avançar que impugnarà la jurisdicció del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII), davant el qual va comparèixer per primera vegada des que va començar el judici.

"Mai no he desitjat boicotejar aquest judici, que és massa important per a mi (...), perquè és l'última oportunitat d'explicar la veritat", va començar dient Karadzic quan el jutge li va preguntar si tenia previst presentar-se l'endemà (avui) al judici.

"No puc participar en un judici on no es respecten els meus drets fonamentals", va continuar dient l'acusat, que va mantenir que no ha tingut temps de llegir les més d'un milió de pàgines que li ha entregat la fiscalia.

"De qui és l'interès que aquest judici no es condueixi amb propietat?", es va preguntar Karadzic, que va dir: "tan aviat com estigui preparat, ho comunicaré amb tres setmanes d'antelació".

Per la seva part, la fiscalia va proposar que Karadzic presenti les seves al·legacions inicials, amb la possibilitat de completar-les en un futur. També va sol·licitar a l'acusat que expliqui "per què" no pot exposar les seves al·legacions inicials.

El jutge O-Gon Kwon va recordar a Karadzic que és "una qüestió de la Cambra i no de l'acusat decidir si hi ha hagut prou temps de preparació" del cas.

Karadzic està acusat d'11 càrrecs per crims de guerra i a la humanitat que van tenir lloc durant la guerra de Bòsnia.

Els càrrecs de genocidi es refereixen a la mort l'any 1995 d'uns 8.000 homes musulmans a la ciutat bosniana de Srebrenica i a les 12.000 víctimes civils del setge de Sarajevo.