El govern hongarès va reconèixer ahir, divendres, que la situació econòmica del país és molt greu i presentarà un pla per evitar se- guir el mateix camí que Grècia. El portaveu del nou govern hongarès, Péter Szíjjártó, va afirmar, en unes declaracions recollides per l'agència local MTI, que l'"economia [del país] és en una situació molt greu". Va explicar que la tasca principal és evitar "el camí de Grècia" i va assegurar que el govern anterior "va manipular les dades [sobre l'estat real de l'economia del país], tal com ho havia fet Grècia", segons les declaracions recollides per MTI.

El nou govern del conservador Viktor Orbán va assumir la setmana passada el poder, després d'unes eleccions en les quals el seu partit, el Fidesz, va obtenir una àmplia majoria parlamentària. Segons el portal econòmic napi.hu, Szíjjártó va dir que "l'economia és en una situació molt greu" i va afegir que no és exagerat dir que el país és a prop de la fallida.

Szíjjártó va fer aquestes declaracions en al·lusió a un advertiment d'un dirigent de Fidesz que Hongria viu una crisi comparable a la de Grècia, segons els mitjans hongaresos. Com a conseqüència de les declaracions dels polítics, el forint va registrar una caiguda respecte de l'euro del 2 %.

El portaveu va assenyalar que el comitè que ha d'aclarir les suposades manipulacions efectuades pel gabinet anterior publicarà els detalls dels càlculs actuals els pròxims dies. A més a més, el govern presentarà una estratègia per plantar cara a la difícil situació.

Per la seva banda, el Banc Nacional d'Hongria (MNB) va assegurar que l'economía del país centreeuropeu es troba en via de recuperació i va pronosticar per al 2010 un dèficit pressupostari del 4,5 % del PIB, mentre que veu una "considerable millora" en la balança de pagaments per compte corrent.

Ja el mes d'octubre del 2008, poc després de desencadenar-se la crisi financera internacional, Hongria va rebre un préstec internacional de 20.000 milions d'euros, provinent del Fons Monetari Internacional (FMI), la Unió Europea (UE) i el Banc Mundial (BM), per salvar el país de la fallida.

La fràgil situació de les finances d'Hongria, que va enfonsar la cotització de l'euro a 1,2 dòlars, i la caiguda de Wall Street per la dolenta acollida donada a les dades d'atur nord-americanes del mes de maig van castigar ahir a la borsa espanyola, que va perdre el 3,8% i va acabar en el mínim anual de 8.923 punts.

A Europa va registrar pèrdues similars Milà, que va caure el 3,79 %, mentre que l'índex Euro Stoxx 50 va baixar el 3,06 %; París, el 2,86 %; Frankfurt, l'1,91 %, i Londres, el 1,63 %.