El lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar ahir que, davant la proposta de "nou estatus polític" per a Euskadi que planteja el seu partit, el PNB, "a Madrid tenen dues alternatives": o bé dir que "no" i "dilatar el problema" o bé "acceptar que Espanya no és una".

Urkullu va participar en l'acte del PNB a la plaça Nova de Bilbao per celebrar l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria basca), al qual van assistir centenars de persones al costat dels principals dirigents d'aquest partit, encapçalats pel seu president, Andoni Ortuzar. Ortuzar va declarar que la Constitució "no pot ser una gàbia" i va demanar a Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba que busquin un "nou model d'Estat" que propiciï la "convivència" de "realitats nacionals" com Euskadi i Catalunya.

Per la seva banda, el lehendakari Urkullu va ressaltar que "a Espanya tenen un problema: només saben dir que no", encara que des del PNB, va afegir, "no pararem i no ens resignarem". També va recordar que la formació plantejarà un "nou estatus polític" per a Euskadi en la ponència d'autogovern creada al Parlament Basc, per la qual cosa va considerar que, ara, "és temps per al diàleg i la negociació per a un acord polític a l'altura d'aquests nous temps".

Davant això, Urkullu va considerar que "a Madrid" poden seguir dient "que no", amb la qual cosa s'"ajorna" i es fa el problema "més gran", o s'assumeix l'alternativa d'"obrir els ulls a la realitat" i "acceptar que els temps de l'una gran i lliure han quedat enrere" amb "realitats nacionals diferents".

En aquest sentit, el líder basc va dir que la "fórmula democràtica" basca consisteix en "el diàleg, la negociació, l'acord i la ratificació", que són "l'alternativa que a Europa s'obre pas des de la base, la d'Escòcia, Flandes, de Catalunya i d'Euskadi a Europa".

Futur continental

El president del govern basc va aprofitar la celebració de l'Aberri Eguna per considerar que el principal desafiament d'Euskadi com a nació passa per les relacions amb les institucions continentals.

Per això va dir que ara cal "saber treballar per anar estructurant" el poble basc, "comptant amb la voluntat" de Navarra i el País Basc francès, "definint l'Euroregió" i "partint d'acords inclusius" en la comunitat autònoma basca per avançar en un autogovern "dinàmic i progressiu".

Urkullu va assenyalar també que el futur d'Euskadi és "créixer en autogovern i a Europa", així com "consolidar la pau i convivència" amb "totes les persones que vulguin conviure a Euskadi, perquè no hi ha raons perquè ningú s'exiliï i sí per a un temps de convivència normalitzada en llibertat", va ressaltar.

El lehendakari va fer esment al comunicat fet públic ahir per ETA, encara que va estimar que no té "res de nou", per la qual cosa no hi ha "res a comentar" i, va reblar, aquesta organització "sap de sobres què és el que ha de fer".

L'acte polític celebrat pel PNB el va tancar el president del partit, Andoni Ortuzar, demanant als líders de PP i PSOE que busquin un "respecte mutu en clau de progrés per a aquestes realitats nacionals tan properes, però tan diferents, que són Espanya, Euskadi o Catalunya". "Busquem aquest nou model d'Estat d'acord amb els temps i la voluntat de les persones. Un model que necessàriament serà millor per a tots. També per a Espanya", va afegir apuntant que el PNB ofereix "mà estesa" a Rajoy i Rubalcaba i aquests "responen amb el puny", per la qual cosa a la formació sols li queda "apel·lar a Europa" i les seves institucions.