No són només els propietaris d'hotels, càmpings o cases rurals. També hi ha altres negocis que depenent directament de l'arribada de visitants a les comarques de la Catalunya Central. Llorenç Mira, que té l'Agència Touring Cerdanya, prepara -entre altres productes turístics- paquets perquè els visitants, un cop estiguin a la comarca, tinguin tota una agenda d'activitats. És una part del negoci que ha notat especialment la crisi en els darrers anys. "Abans podíem posar al mercat aquest producte sense cap problema. També cal dir que a la Cerdanya, al llarg de l'hivern, també és menys complicat poder-los vendre. A l'estiu és quant hi tenim més problemes".

Explica que en els paquets que prepara hi ha activitats que surten bé de preu, però n'hi ha d'altres de més cares que fan frenar els turistes. "Aquests paquets estan pensats perquè el visitant s'hi estigui uns quants dies o un cap de setmana. Ara no pugen en globus, per exemple. A més, ara els turistes no s'hi estan tants dies. Potser vénen només unes hores".

A més, els nous hàbits dels turistes també han provocat que aquesta parcel·la de negoci de l'oferta turística de la Cerdanya s'hagi vist afectada. La tendència de reservar l'allotjament a darrera hora o, fins i tot, venir sense haver concertat habitació, fa que els paquets turístics siguin més difícil de vendre. I és que agafar-ne un significa haver planificat amb antelació les vacances d'estiu o el cap de setmana a la muntanya. El mal temps d'aquest juliol està jugant una mala passada. "L'altre dia es van haver d'anul·lar excursions perquè plovia", explica.

Mira considera que la bona salut de la venda d'aquests productes és un indicador de com està el turisme. "Si els visitants vénen més d'un dia, també hi ha altres negocis no directament vinculats amb el turisme, com els restaurants, que en surten beneficiats", considera. El que té molta sortida són les activitats esportives que proposen. "Es tracta de productes que podem oferir aquí perquè hi ha altres negocis que es dediquen a fer activitats concretes i també per les infraestructures i l'orografia de la nostra comarca", explica.