Una operació anticorrupció desenvolupada ahir en diversos punts del País Valencià es va saldar amb la detenció de 24 persones, entre elles tretze empresaris, dos arquitectes i un exempleat de l'Ajuntament de València, actual assessor del PP.

Segons el Tribunal Superior de Justícia Valencià, la resta de detinguts són l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus; l'exalcalde de Montcada Juan José Medina; l'exsecretari autonòmic d'Educació Màxim Caturla; l'ex secretari autonòmic d'Esport David Serra; i l'exregidora del PP María José Alcón.

També van ser detinguts l'exgerent de la Fundació Jaume II El Just i excap de gabinet del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Burgos; l'exacalde de Genovés Emilio Llopis; la secretària del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, Carmen García Fuster; i l'excap de secció d'Avaluació i Planificació de la Diputació de València, Salvador Deusa Ibanco.

El Jutjat d'Instrucció 18 de València, que instrueix el cas Imelsa, va coordinar ahir una operació contra una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat, els integrants se servien dels seus llocs de responsabilitat per rebre comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes.

En la causa hi ha 29 investigats (terme que substitueix el d'imputat), entre els quals es troba el president del PP de València i portaveu municipal, Alfonso Novo; l'assessor del PP Luis Salom i la secretària del PP a l'Ajuntament de València María José Pi.

En l'operació es van fer 33 entrades i escorcolls a les tres províncies de la Comunitat, segons el TSJCV, 14 en domicilis particulars i 19 en seus socials. A la ciutat de València es van fer 12 escorcolls i se'n van fer 17 més en diferents localitats de la província; tres a Alacant i un a Castelló de la Plana.

Es van escorcollar domicilis particulars dels investigats, seus socials d'empreses (entre elles l'empresa pública CIEGSA) i fundacions (entre elles la Fundació Jaume II), la seu d'un equip de futbol (Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, del que Rus va ser president) i la seu del Grup Municipal del Partit Popular a València.

La investigació va començar a partir d'una denúncia interposada davant la Fiscalia Provincial de València per una presumpta gestió irregular de l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació. El director gerent era Marcos Benavent, que ha col·laborat amb la investigació després de mostrar-se penedit en una compareixença pública.

Benavent està imputat en la causa, però no es troba entre els arrestats avui, informen les mateixes fonts. La pràctica de diferents diligències permetre descobrir que l'àmbit d'actuació de la trama corrupta era molt més extens del que es recollia en aquesta denúncia inicial. En la causa s'investiguen diversos delictes contra l'administració pública, entre ells, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals. En el marc d'aquesta diligències s'ha desenvolupat l'operació d'avui encaminada a la detenció d'alguns dels investigats, l'assegurament de proves ia l'adopció de mesures cautelars.

El PP va anunciar ahir que havia suspès de militància a tots els membres del partit detinguts en l'operació.