El president del PP, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, reprendran aquesta setmana els contactes per negociar les mesures més urgents del futur govern central mentre es redobla la pressió sobre Pedro Sánchez, sense l'abstenció de la qual, alerten, Espanya està abocada a unes terceres eleccions, que se celebrarien el 25 de desembre o, pitjor encara, l'1 de gener del 2017.

A les crides del PP i Ciutadans perquè el PSOE no obstaculitzi la investidura de Rajoy, s'hi han afegit en les últimes hores les apel·lacions a la reflexió de destacades figures socialistes com José Luis Rodríguez Zapatero o Alfonso Guerra. Primer va ser Zapatero, dijous passat, qui va alertar els seus companys de partit que seria "negatiu i inconvenient" que s'haguessin de celebrar unes terceres eleccions i va advocar per obrir un procés de "diàleg intern" en el PSOE que conjumini el "màxim consens possible" al costat de l'actual Executiva.

L'expresident espanyol reconeix que "el pitjor" és donar consells sense que ningú els hi hagi demanat, però insisteix a cridar a la responsabilitat de tots els partits per evitar nous comicis, alguna cosa que, ha alertat, no només recau en el PSOE.

Qui també ha alimentat la pressió sobre Sánchez és l'antic dirigent socialista Alfonso Guerra, qui ha proposat directament una "abstenció general" en la investidura de Rajoy que permeti treure a Espanya de l'embús polític. Una abstenció que no seria, en qualsevol cas, atorgar "carta blanca" al candidat del PP, el qual hauria de buscar els suports parlamentaris per treure endavant el seu programa de Govern.

Errejón també mou fitxa

Pressió interna i externa que arriba també des de Podem, encara que en sentit contrari. El seu numero dos, Iñigo Errejón, espera que el PSOE mantingui la seva decisió de votar en contra de la investidura de Rajoy i es resisteixi davant els qui li demanen que es faci "un cert harakiri" en favor de la governabilitat.

Ha recollit el guant la direcció del PSOE, que durant l'última setmana ha insistit una vegada i una altra en la seva no taxativa a la investidura de Rajoy. És el missatge que ha llançat, per exemple, el seu portaveu parlamentari, Antonio Hernando, que ha deixat clar que tots els socialistes segueixen units en el no a Rajoy i que el partit no va a canviar la seva postura de cara la investidura: "que el PP perdi l'esperança de fer fallida als dirigents del PSOE", proclamava Hernando divendres passat, després d'escoltar els missatges de Zapatero i Guerra.