El ministre d'Economia en funcions del govern espanyol, Luis de Guindos, revela en un llibre que Espanya va estar a punt de demanar al final del 2012 -mesos després de sol·licitar a Europa el rescat bancari- un programa d'assistència al Fons Monetari Internacional (FMI) per esquivar definitivament un rescat complet. "L'acord amb l'FMI s'interpretaria potser com un rescat light, encara que ho podíem plantejar com un suport o assistència tècnica que completaria la tasca reformadora del govern. No com una imposició", explica el ministre en el seu llibre España amenazada. De como evitamos el rescate y la economia recuperó el crecimiento (Ediciones Península), que es publica dimarts que ve.

Segons explica, Espanya va arribar al final del 2012 amb una destrucció de més de 800.000 llocs de treball i una caiguda interanual del PIB del 3,12 %, que va fer que el govern de Mariano Rajoy es plantegés "una fórmula nova amb l'FMI", que va ser batejada com a Programa d'Assistència per a l'Accés al Mercat (PAAM), "un acrònim poc tranquil·litzador", diu De Guindos.

"Es tractava que l'FMI aportés una mena de segell de qualitat a les nostres mesures encara que sense finançament, és a dir, diferent dels programes de rescat de Grècia, Irlanda o Portugal. Es pretenia posar un altre mur que evités, precisament, el rescat complet", relata. Finalment, l'oposició del llavors president de la Comissió, Durao Barroso, va fer que Rajoy descartés el pla, tot i que el ministre de finances alemany, Wolfgang Schäuble, n'era partidari.

De Guindos rememora en el llibre les dificultats per "redreçar el rumb" del país, després d'un rescat de la banca al mes de juny que considera que no va ser ben entès pels mercats.