El Consell Nacional del PDeCAT ha decidit avui que Elsa Artadi, Albert Batet, Lluís Guinó i Montserrat Candini segueixin a la direcció del partit, malgrat que segons el règim d'incompatibilitats de la formació haurien d'haver deixat l'executiva per ser incompatible amb altres càrrecs que ostenten.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha sotmès aquesta possibilitat a "votació política" durant la reunió celebrada avui a Barcelona, després que li ho hagin demanat diversos membres del Consell.

Perquè la decisió sigui vàlida des del punt de vista legal, serà remesa al Comitè d'Ètica del partit perquè emeti un informe al respecte, que es votarà en el pròxim Consell Nacional.

Els afectats són diputats autonòmics en el cas dels alcaldes de Calella (Maresme), Besalú (Garrotxa) i Valls (Alt Camp), Montserrat Candini, Lluís Guinó i Albert Batet, respectivament, i càrrec públic en el cas de la directora de cooperació interdepartamental de la Generalitat, Elsa Artadi.

Sectors del PDeCAT que exigien complir al peu de la lletra el règim d'incompatibilitats recollit en els estatuts han acollit amb sorpresa i malestar la maniobra d'avui per mantenir els quatre dels dotze membres de la direcció executiva afectats.

Dilluns passat, Pascal va anunciar que els quatre deixarien els seus càrrecs aquest dissabte, però als últims dies s'havien produït reunions al més alt nivell en el partit per evitar que les dimissions es fessin efectives.

Fonts del partit consultades per Efe han recordat que per poder seguir els quatre afectats havien de demanar un informe previ a l'òrgan intern que vetlla per la qualitat democràtica, per demanar una excepció en el règim d'incompatibilitats, que després caldria votar en el Consell Nacional.

Però en aquest cas no hi ha hagut informe previ, sinó que diversos dirigents del partit, entre ells Lluís Corominas, han pres la paraula a favor d'evitar les dimissions i mantenir el mateix bloc de direcció en aquesta recta final de la legislatura, que ha de conduir a un referèndum.

Segons les fonts consultades, diversos assistents no han participat en la votació.

Un dels que s'ha absentat és el president del grup parlamentari de Junts pel Si, Jordi Turull, si bé ha al·legat motius familiars.

La cinquena persona amb problema d'incompatibilitats dins de la direcció, la consellera de la Presidència, Neus Munté, es va anticipar fa uns dies i sí va renunciar a l'acta de diputada al Parlament, que en canvi mantindran Batet, Guinó i Candini.