Els membres del Comitè Nacional Demòcrata (DNC) van optar pel continuisme en triar com a president l'hispà Tom Pérez, un polític afí a l'ala més tradicional del partit i que haurà de seduir la facció més progressista per aconseguir plantar cara al president dels EUA, Donald Trump.

Pérez, exsecretari de Treball i advocat de drets civils, va aconseguir 235 dels 445 vots dels compromissaris demòcrates reunits a Atlanta (Geòrgia) per elegir el nou líder del DNC, una figura equivalent a la del secretari general o president dels partits europeus.

Fill d'immigrants dominicans, Perez es va convertir en el primer hispà a liderar el Comitè Nacional Demòcrata, una gesta que va aconseguir en la segona ronda de votacions, ja que en la primera li va faltar un sol vot. El primer que va fer Perez després de ser nomenat nou líder dels demòcrates va ser estendre la mà al congressista per Minnesota Keith Ellison, afí a l'ala més progressista del partit, afroamericà, musulmà i el principal contrincant de Pérez.

El president: «Clinton volia Pérez»

Per la seva banda, el president dels EUA, Donald Trump, va acusar el Comitè Nacional Demòcrata (DNC) d'haver manipulat els seus comicis per aconseguir l'elecció com a líder de Tom Pérez, de l'ala més tradicional del partit, i evitar el triomf del legislador Keith Ellison, de la facció progressista. En un missatge a Twitter, Trump va considerar que Ellison «mai no va tenir cap oportunitat» perquè el sistema del Partit Demòcrata es va girar contra ell, igual que, segons el seu parer, va passar amb Bernie Sanders, el senador progressista que es va enfrontar a Hillary Clinton en les primàries de les presidencials.

«La carrera per la presidència del DNC va estar, per descomptat, totalment falsejada. El fill de Bernie, com Bernie mateix, mai no va tenir cap oportunitat. Clinton va exigir Pérez!», va postular Trump.

Perez mateix és percebut com a part de l'establishment (l'aparell) del partit pel suport que va donar a Clinton durant el procés de primàries i pel fet que ella després el tingués com un possible candidat a la vicepresidència, que va acabar a les mans del senador Tim Kaine. Amb la finalitat de bandejar aquesta imatge i seduir l'ala progressista, el primer que va fer Perez ahir després de ser nomenat nou capdavanter dels demòcrates va ser estendre la mà al seu rival, el congressista Ellison, afroamericà i musulmà.