Uns 20 minuts és el temps que ha durat aquest dilluns al matí la declaració de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i d'Anna Simó, secretària primera de la Mesa, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas que les investiga per haver permès la votació del referèndum unilateral en el marc del debat de política general.

Segons fonts jurídiques, en un al·legat inicial de la seva declaració, Forcadell ha recordat que els tribunals han de garantir la inviolabilitat dels parlamentaris per garantir, alhora, la divisió de poders, però Alegret no ha respost la petició. La secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, també s'ha referit a aquest aspecte, i, com Forcadell, ha considerat que el procediment judicial contra la majoria de membres de l'òrgan rector de la cambra catalana fa perillar la divisió de poders. A més, la presidenta ha assegurat que no van "transgredir" cap sentència ni interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC).

A preguntes del seu lletrat, tant Forcadell, que ja va declarar com a investigada per permetre el juliol passat la votació de les conclusions de les conclusions de la comissió del procés constituent, com Simó, s'han referit a les funcions de la mesa. Així, han recordat que la votació d'una resolució a favor del referèndum unilateral, en el marc del debat de política general del passat mes d'octubre, es va fer perquè han de tramitar totes les propostes de resolució que tinguin a veure amb el que s'ha parlat durant el debat. En aquell cas, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va al·ludir diverses vegades al referèndum, fos pactat o unilateral. Així, han defensat que la proposta de resolució no té a veure amb cap acte administratiu o parlamentari anterior, sinó que procedeix directament del debat de política general. Així, han evidenciat que si el president de la Generalitat pot parlar del referèndum durant el debat parlamentari, Forcadell i la Mesa no pot impedir que se'n parli en una resolució dels grups i que l'òrgan de govern de la cambra ha de fer un control "formal" dels escrits, però no sobre el seu contingut.

«No ens doblegarem a la voluntat censora dels que volen coartar el debat parlamentari

Després de la declaració davant el TSJC, Forcadell i Simó han volgut comparèixer al Parlament per explicar el seu punt de vista. La presidenta del Parlament ha assegurat que han acudit al tribunal "amb el cap ben alt" i amb "la tranquil·litat" d'haver actuat sempre bé. Això, però, creu que "no amaga l'anomalia que suposa que cinc membres de la Mesa estiguin sent investigats". "La jornada d'avi no s'hauria d'haver produït mai. La persecució del debat parlamentari per la via penal és extrema. I no permetrem que es normalitzi una excepció parlamentària on els poders de l'Estat pretenen dir-nos de què podem parlar i de què no, i que la Mesa del Parlament els faci la feina bruta convertint-nos en un TC en miniatura", s'ha queixat, tot avisant que això "no passarà" perquè la Mesa "ni censurarà ni s'autocensurarà".

I és que per a Forcadell, el debat que qüestiona el procediment judicial que els està portant davant el TSJC va ser completament lícit i adequat a llei. "Debatre no és delicte, parlar no és delicte i votar no es un delicte. No ens doblegarem a la voluntat censora dels que volen coartar el debat parlamentari. Volem que el debat continuï sent un pilar fonamental", ha sentenciat Forcadell.

Arribada multitudinària

Forcadell i Anna Simó, han entrat per fer la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a les 8.52 h acompanyades de centenars de persones que s'han concentrat a les portes del Palau de Justícia amb el lema 'Mai caminareu sols'. Les dues processades han sortit del Parlament juntament amb una comitiva institucional encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, diputats, alcaldes i representants de les entitats sobiranistes. I han recorregut plegats el camí que separa el Parlament del TSJC.

La comitiva institucional amb Forcadell i Simó al capdavant ha sortit del despatx d'audiències cap a les 8.30h i ha baixat l'escalinata del Parlament. Davant de les portes de la cambra catalana els esperaven desenes d'alcaldes.

En la comitiva institucional hi havia l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i els exconsellers Irene Rigau, Joana Ortega, i Francesc Homs, condemnats per la consulta del 9-N. Així com els expresidents del Parlament Núria de Gispert i Joan Rigol. També han acompanyat Forcadell i Simó abans de la seva declaració els altres membres de la Mesa investigats: El vicepresident primer, Lluís M. Corominas; la secretària quarta, Ramona Barrufet, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet. Per part de l'Ajuntament de Barcelona ha donat suport l'alcalde accidental, Gerardo Pissarello.

Barrufet, Nuet i Comorimas també declararan

Amb Forcadell i Simó (JxSí) comencen les compareixences judicials per la votació del referèndum unilateral. Divendres serà el torn de la declaració vicepresident primer de la Mesa, Lluís M. Corominas (JxSí), i de la secretària quarta, Ramona Barrufet (JxSí). El secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), hi anirà el 12 de maig. La Fiscalia va descartar demanar que s'investigués el diputat de CSQP però posteriorment el TSJC el va incloure a la causa.