El president dels Estats Units, Donald Trump, va dir ahir, després de parlar amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, que la resposta militar davant les creixents amenaces de Corea del Nord no és la seva «primera opció», encara que va deixar la porta oberta a aquesta possibilitat.

«No tolerarem el que està passant a Corea del Nord», va comentar Trump als periodistes abans de marxar cap a Dakota del Nord, on tenia previst promoure el seu pla de reforma fiscal. A més, el president va detallar que la seva conversa amb Xi sobre la situació a Corea del Nord havia estat «molt, molt franca». «Crec que el president Xi està d'acord amb mi al 100 per cent. Tampoc vol veure el que està passant allà (a Corea del Nord)», va precisar Trump.

Al mandatari xinès «li agradaria fer alguna cosa» sobre aquesta qüestió. «Veurem si podrà fer-ho o no», va afegir Trump.

Preguntat sobre si està considerant una acció militar després dels recents assajos nuclears i els llançaments de míssils per part del règim de Pyongyang, Trump va respondre: «Veurem què passa. Francament, aquesta no és la primera opció, però veurem què passa». Després del test nuclear del cap de setmana passat, en què el règim de Kim Jong-un va assegurar haver provat la seva bomba atòmica més potent fins ara, Trump va indicar que avaluava suspendre el comerç amb qualsevol país que faci negocis amb Pyongyang, i va insinuar que no descarta un atac a Corea del Nord.

Mentrestant, el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, va prometre una «gran resposta militar» davant «qualsevol amenaça» de Corea del Nord als territoris del país, inclosa l'illa de Guam, o als seus aliats.

La Casa Blanca va informar ahir que Trump havia mantingut dimarts converses telefòniques amb els primers ministres del Regne Unit, Theresa May; i Austràlia, Malcolm Turnbull; ambdues per tractar les preocupacions sobre Corea del Nord.

En la conversa amb May, Trump va reiterar que «no és el moment de parlar amb Corea del Nord, i va deixar clar que totes les opcions» per defensar els EUA i els seus aliats són sobre la taula, d'acord amb la Casa Blanca.

Per la seva banda, durant la conversa amb el seu homòleg australià, Trump va reafirmar el seu compromís de defensar el país, els seus territoris i els aliats «per mitjà de totes les capacitats diplomàtiques i militars disponibles».

Per la seva banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, va dir ahir que no cal arraconar Corea del Nord, i va reiterar la postura de Moscou que les sancions contra el règim de Pyongyang no ajudaran a resoldre els problemes a la península coreana.

«No cal deixar-se portar per les emocions i arraconar Corea del Nord», va dir el cap del Kremlin, al final d'una reunió amb el president sud-coreà, Moon Jae-in.