29 de desembre de 2017
29.12.2017
40 Años
40 Años

La investidura del nou president haurà de celebrar-se com a màxim el 31 gener

Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura no s'ha pogut elegir al president, es disoldria el Parlament i es convocarien noves eleccions al maig

29.12.2017 | 15:59
Parlament de Catalunya

La sessió d'investidura del nou president de la Generalitat haurà de tenir lloc al Parlament com a molt tard el 31 de gener, després que el president del Govern, Mariano Rajoy, hagi avançat que la constitució de la cambra catalana se celebrarà el 17 de gener.

Rajoy ha optat així per no esgotar el termini legal que estableix que la constitució del Parlament ha de realitzar-se dins dels 20 dies hàbils posteriors a les eleccions, celebrades el passat 21 de desembre, de manera que la data límit era el 23 de gener.

En els deu dies hàbils posteriors a la sessió constitutiva s'ha de celebrar el debat d'investidura del nou president de la Generalitat, per la qual cosa el límit se situa en el 31 de gener.

Al final del debat d'investidura, que sol prolongar-se al llarg de dues jornades, es procedeix a una primera votació, en la que qui es postula per ocupar la presidència de la Generalitat ha d'obtenir la majoria absoluta dels vots, és a dir, un mínim de 68 sobre 135.

En cas de no reunir prou suports, pot sotmetre's dos dies després a un segon debat, que culmina amb una altra votació en la qual n'hi ha prou amb la majoria simple de la cambra, és a dir, més vots a favor que en contra.

L'article 67.3 de l'Estatut preveu que, si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura se segueix sense haver pogut elegir al president, el Parlament queda dissolt "automàticament", fet que conduiria a unes noves eleccions després de 54 dies, és a dir, a final de maig. EFE

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18