La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va anunciar ahir al migdia la seva dimissió després de la publicació d'un vídeo del 2011 on apareix enxampada robant dues cremes facials a un supermercat Eroski. Les imatges van ser difoses ahir al matí per Okdiario i ben aviat es van fer virals a les xarxes socials.

En roda de premsa a la Comunitat de Madrid, va afirmar que aquesta és una decisió «meditada» anteriorment que preveia anunciar després dels actes del dia 2 de maig, però que feia pública «ara» per l'aparició del vídeo. Cifuentes va denunciar 35 dies de «linxament» a la seva persona i va denunciar que ja va ser objecte d'un intent de xantatge fa dos anys que va denunciar a la policia. En tot cas, va admetre que les imatges són verídiques i va atribuir la substracció de les dues cremes per valor de 40 euros a un «error involuntari» que va resoldre pagant després els productes.

«La resistència de les persones té un límit, i jo hi he arribat», va assegurar Cifuentes, que va afirmar que se'n va «amb el cap molt alt» i «molt orgullosa» de la tasca que ha fet a la Comunitat de Madrid. Segons Cifuentes, la difusió de les imatges del 2011 forma part del «preu» que ha hagut de pagar per la seva «tolerància zero contra la corrupció». Segons Cifuentes, en el seu cas s'han traspassat «línies vermelles» i s'ha fet un «atac personal» contra la seva persona amb «espionatge». «La meva vida s'està posant en qüestió amb un interès determinat per destruir la meva persona», va dir. Va apuntar que la seva marxa obeeix també a la necessitat que l'esquerra no governi a la Comunitat de Madrid.

Garrido, president en funcions

El fins ara conseller de Presidència i Justícia de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, es postula com el successor natural de Cifuentes després d'anys formant tàndem amb ella al partit, on han defensat esmenes a ponències amb contingut polèmic, com l'origen cristià de la formació, i acompanyant-la al Govern des del 2015, on ha estat la seva ombra. Garrido serà el president de la Comunitat de Madrid en funcions fins que es convoqui el ple d'investidura.

La presidenta madrilenya es va quedar ahir sense suports a la direcció del PP, després de la seva dimissió. Génova -i especialment la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal- l'havia defensat les últimes setmanes quan es va negar a dimitir per l'escàndol del màster que va obtenir de manera irregular, però després de la publicació del vídeo la direcció dels populars li va donar a entendre que no rebria cap trucada del president Mariano Rajoy, a qui ella mateixa havia fiat la seva continuïtat els últims dies.

La seva caiguda ha revifat la polèmica sobre el futur de la Comunitat de Madrid. PSOE i Podem van demanar a Cs -que és qui té la clau de la governabilitat a l'Assemblea de Madrid- que compleixi les seves promeses de regeneració i forci un canvi de color al capdavant de la comunitat. Sobre la taula, una moció de censura que ha perdut el seu objectiu -derrocar Cifuentes- i que ara caldrà veure si els socialistes redirigeixen cap a la persona que la substitueixi.