El president del Govern, Mariano Rajoy, va donar ahir l'ordre que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, havia de dimitir abans del ple del Congrés sobre les esmenes de totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018, segons van informar a Europa Press fonts del partit. Les mateixes fonts van explicar que Rajoy va donar aquesta instrucció tant a la secretària general i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, com al coordinador general del partit, Fernando Martínez-Maillo. La mateixa Cospedal es va desplaçar a la Puerta del Sol, seu del Govern regional, segons van precisar les fonts consultades.

Uns minuts abans que arrenqués el ple de Pressupostos, Cifuentes va comparèixer públicament per presentar la seva dimissió. La seva marxa es produeix més de 30 dies després que esclatés la polèmica de la falsificació del seu màster a la URJC i en haver-se publicat aquest mateix dimecres un vídeo en el qual haurien sorprès Cifuentes robant cremes en un supermercat, el 2011, quan era vicepresidenta de l'Assemblea de Madrid.

Fonts del PP van admetre que aquest vídeo va «precipitar» la situació, tot i que van recordar que la seva posició ja era «insostenible» per la crisi oberta a Madrid pel seu màster. El PSOE havia presentat una moció de censura i Cs havia amenaçat amb donar suport al socialista Ángel Gabilondo si Rajoy no rellevava Cifuentes. Des de la formació popular van reconèixer l'agitació i el nerviosisme que va provocar a les files del PP el vídeo, en el qual Cifuentes mostra les seves pertinences a un vigilant de seguretat de l'hipermercat, davant la sospita que ha robat productes cosmètics.

Pocs minuts després que la presidenta anunciés la seva renúncia, Rajoy va assegurar als passadissos del Congrés que Cifuentes «ha fet el que havia de fer» perquè la seva dimissió «era obligada». «Hem sentit les seves explicacions, ella té dret a donar-les, però el PP obre una nova etapa a la Comunitat de Madrid i espero que aquestes coses no es tornin a produir», va dir Rajoy als mitjans de comunicació.