El primer ministre italià, Giuseppe Conte, bloquejava anit les decisions del primer dia de cimera de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a Brussel·les fins que hi hagi un acord sobre l'apartat dedicat a la qüestió migratòria.

«Ja que un Estat membre va reservar la seva posició sobre el conjunt de conclusions, cap conclusió ha estat acordada de moment», va explicar en un comunicat el portaveu del president del Consell europeu, Donald Tusk.

Fonts europees van aclarir que el país que bloqueja el document és Itàlia a l'espera que s'atenguin les seves demandes sobre migració, que passen per la inclusió en el text de conclusions d'una «referència clara» al concepte de solidaritat entre Estats membres per a la gestió del repte migratori.

En concret, Roma ha demanat a la resta de socis comunitaris que s'inclogui en el text una menció específica al «repartiment de responsabilitats» i que s'institucionalitzi «el model 'Aquarius' o 'Lifeline'» pel qual diversos estats membres han decidit arribar a un acord per repartir-se els migrants que havien estat rescatats al mar Mediterrani per aquests dos vaixells.

Abans del començament del debat sobre la qüestió migratòria, els caps d'Estat i de Govern de la UE haurien d'haver adoptat conclusions sobre seguretat i defensa, economia i competitivitat, digitalització i innovació, cosa que no va ser possible pel bloqueig italià ja que en les cimeres les decisions es prenen per consens.

A la seva arribada al Consell Europeu d'ahir, el primer ministre italià va demanar a la resta de països de la Unió Europea que transformin les seves «manifestacions de solidaritat» cap a Roma sobre el desafiament migratori en «fets concrets», alhora que va amenaçar amb vetar un document conjunt al respecte si els líders europeus no accedeixen a les seves demandes. L'aspecte exterior de la gestió migratòria estava destinada a centrar el debat dels líders el primer dia de la cimera europea.