El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va enviar ahir un missatge a les ONG que operen al Mediterrani: respectar la llei i no obstaculitzar la tasca de les autoritats líbies. En la roda de premsa posterior a la cimera europea d'ahir a Brussel·les, Tusk va avisar els vaixells que actuen al Mediter-rani, «inclosos els de les ONG», que han de «respectar la llei i no obstruir les operacions de la guàrdia costanera líbia».

Pel que respecta als acords migratoris tancats ahir a la matinada pels caps d'estat i de govern dels 28 estats membres de la Unió Europea, Tusk va reconèixer que «és massa d'hora per parlar d'èxit». «Hem aconseguit arribar a un acord al Consell Europeu, però aquesta és la part fàcil de la tasca, comparat amb el que s'ha de fer sobre el terreny en la implementació», va explicar.

Centres «voluntaris» de migrants

Sobre els centres de refugiats i immigrants externs, també anomenats «plataformes de desembarcament fora de la UE», Tusk va dir que està «absolutament segur» que serà la mesura «més eficient» per trencar el negoci dels traficants de persones. «És l'únic mètode per aturar, o almenys reduir, la immigració il·legal a les nostres fronteres externes», va afirmar. Tot i això, va admetre que si bé és una iniciativa «controvertida i difícil», havia vist «determinació i unitat» entre els líders europeus per tirar-la endavant.

En el pacte de mínims assolit de matinada, els líders europeus també van acordar el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar enviant-los a «centres controlats» que acolliran alguns estats. La idea és que aquests centres classifiquin les persones rescatades entre els immigrants econòmics, que seran retornats, i els que necessiten protecció internacional.

Espanya ja ha dit que no té intenció de crear aquests centres al seu territori perquè «ja en té», mentre que França se n'ha desentès. De fet, les primeres fractures en l'acord migratori assolit entre els 28 es van veure ja ahir al matí. A la seva arribada a la cimera, el president francès, Emmanuel Macron, va parlar de «victòria» i «satisfacció» pel pacte amb la resta d'estats. Amb tot, va deixar clar també que són els països de primera arribada els que han de decidir si obren o no els acordats «centres de control», on es destriarà entre els migrants econòmics i els sol·licitants d'asil. «França no és un país de primera arribada», va sentenciar Macron en ser preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que el país aculli voluntàriament algun centre.

Ajornada la reforma de l'euro

Els caps d'estat i de govern de la UE van acordar ahir un document amb mesures per reformar l'arquitectura de l'euro que ajorna fins al desembre les grans decisions per completar la unió bancària, i fins i tot en una etapa encara posterior la possible arrencada d'un fons europeu de garantia de dipòsits i d'un eventual pressupost de l'eurozona.

Els únics avanços tangibles inclosos en el text pactat pels països del bloc comunitari -excepte el Regne Unit- és la futura creació d'una xarxa de seguretat per fer front a crisis bancàries i el reforç de les competències del Mecanisme Europeu d'Estabilitat.