Ciutadans va presentar una «denúncia penal» davant la Fiscalia contra el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de representants de JxCat i ERC a la nesa per un presumpte «delicte de prevaricació», en haver permès l'admissió a tràmit d'una moció «rupturista» de la CUP. Entre els denunciats hi ha també la bagenca Adriana Delgado, que és la secretària quarta de la mesa del Parlament.

Així ho va anunciar el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, després que el 26 de juny passat la mesa del Parlament admetés a tràmit una moció de la CUP en què es demanava reafirmar la validesa de la declaració independentista del 9 de novembre del 2015, que afirmava que les lleis i mocions que aprovi la cambra catalana prevalen respecte a les sentències del Tribunal Constitucional (TC).

Dies després, concretament el 2 de juliol, la mesa va rebutjar les peticions de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP a l'admissió a tràmit de la moció de la CUP, aprovada en l'últim ple celebrat al Parlament.

En declaracions a Regió7, Delgado va assegurar que Ciutadans és «qui té un problema amb la democràcia i la llibertat d'expressió. En tot cas, nosaltres estem molt tranquils perquè hem fet el que havíem de fer, que és garantir la democràcia i la llibertat d'expressió». Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, també denunciat i que ahir va coincidir amb Delgado a Talamanca, va pronosticar que «aquestes denúncies no prospereran» i que «Ciutadans no ha de tenir la mínima esperança de fer-nos callar en base a amenaces i aquestes denúncies».

En concret, la denúncia contra Torrent i els altres tres membres de la mesa que van votar a favor de l'admissió a tràmit de la moció -Josep Costa i Eusebi Campdeparós (JxCat) i Adriana Delgado (ERC)- va ser presentada aquest divendres davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Segons Carrizosa, l'aprovació de la moció situa el Parlament «novament en el marc del cop a la democràcia» de l'any passat, ja que demostra que les formacions independentistes «continuen amb el seu propòsit», i la mesa representa «un òrgan essencial» per als «plans del Govern separatista de Quim Torra».

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va acusar Ciutadans de «perseguir el debat polític» a la cambra catalana i va denunciar: «El seu problema no és la independència, és la democràcia».

A través de Twitter, va replicar Torrent: «Els mateixos que retiren símbols als carrers persegueixen el debat polític al Parlament. El seu problema no és la independència, és la democràcia».

En defensa dels quatre denunciats, també hi va intercedir el president de la Generalitat, Quim Torra, amb un missatge a Twitter: «Al Parlament de Catalunya parlem. I discutim. I votem. De tot. És aquí on radica la sobirania del poble de Catalunya», va escriure el president, que es va posar al costat dels denunciats «per al que faci falta. I endavant, sempre endavant».

També a través d'un tuit, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va expressar «tot el suport» als quatre membres sobiranistes de la mesa, ja que «alguns volen guanyar als tribunals el que no han aconseguit a les urnes».

Finalment, el també bagenc i president del PDeCAT, David Bonvehí, va demanar a Cs que «es posi d'una vegada a fer política» i no la judicialitzi, després d'anunciar la denúncia contra els membres de la mesa del Parlament que van donar suport a l'admissió a tràmit de la moció de la CUP sobre el 9-N, en al·legar que reitera propòsits d'independència. En declaracions a Europa Press, va considerar que Cs «hauria de dedicar-se a fer política i deixar de judicialitzar qualsevol pas i tràmit» que es fa al Parlament.

«Mai jutjaré els passos que [Cs] faci en forma de declaracions o de tràmits», va afegir després de la denúncia de Cs per presumpta prevaricació.