La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va afirmar ahir al Congrés dels Diputats que no ha mentit sobre la seva relació amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, que ara és en presó provisional per l'anomenada operació Tàndem, i que no ha tingut «cap relació professional» amb ell, tal «com ha quedat acreditat per la pròpia Fiscalia». La ministra de Justícia va afegir que Villarejo tampoc és el seu «amic».

Així de contundent es va mostrar Delgado durant la seva compareixença a petició pròpia a la Comissió de Justícia de la cambra baixa, on va insistir que és «víctima per partida doble» de la filtració dels àudios que va gravar el comissari ara jubilat l'any 2009 durant un dinar, que segons la ministra han estat difosos a la premsa per «desestabilitzar el Govern» i per aconseguir la impunitat de Villarejo. A més, la titular de la cartera de Justícia va avisar que no es deixarà «acovardir» per l'ús que «la dreta, l'extrema dreta i l'extrema extrema dreta» estan fent d'aquestes gravacions.

Delgado va insistir en què la gravació es va obtenir «de manera il·legal» i en què la seva difusió té l'objectiu de condicionar l'acció de l'Executiu del qual forma part. «És quelcom que els autors no han aconseguit ni aconseguiran», va afegir. És més, Delgado va recordar que el mateix Villarejo va avisar que si no el deixaven en llibertat abans de Nadal faria ús dels «20 terabytes» d'arxius que té per llançar una «traca final». «Això és un xantatge a l'Estat a través de la meva persona, com a ministra del Govern d'Espanya. És una extorsió a l'Excutiu. M'ataquen a mi per ser ministra», va afirmar la socialista Dolores Delgado.

Durant la seva intervenció a la comissió del Congrés, la ministra va admetre que va acudir al dinar amb els màxims responsables policials de la lluita antiterrorista el 2009 amb els que sí que treballava quotidianament, convidada per un company de l'Audiència Nacional, amb clara al·lusió, encara que sense citar-lo, al que va ser jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

No va entrar, però, en el contingut d'aquestes gravacions, de les quals va dir que «són il·lícites i suposen la matèria que utilitza el xantatgista» per desacreditar el Govern i també «la carrera d'una dona que el que ha aconseguit ha estat per si mateixa, amb molt d'esforç, treball i sense tenir cap home darrere, ni davant, ni a un costat».

Vint-i-nou anys com a fiscal

Així, i després de desgranar la seva intensa activitat de 29 anys com a fiscal, 25 d'ells a la mateixa Audiència Nacional lluitant contra ETA, el narcotràfic, el gihadisme o en causes de justícia universal, Delgado va lamentar ara haver de «suportar» que s'afirmi que és «el titella d'algú» i que es qüestioni la seva professionalitat. «Coses que dubto molt que s'haguessin atrevit a fer si el titular del ministeri fos un home», va assenyalar.

En tot cas, la ministra Delgado va insistir que «el xantatge d'un presumpte delinqüent i l'ús del mateix que fan alguns grups de la Cambra no acabarà amb el Govern reformista i progressista» del qual està orgullosa de formar part. Delgado va manifestar que sap que altres grups polítics «no accepten la legitimitat d'aquest Govern» i que els «fa mal» la seva «agenda progressista i de regeneració».