La Fiscalia del Tribunal Suprem té previst acusar els nou polítics independentistes empresonats per rebel·lió en sis casos en la seva modalitat agreujada, en absorbir el delicte de malversació que s'imputa a tots els membres del Govern, segons l'ABC. L'esborrany dels fiscals del cas estableix que l'exvicepresident Oriol Junqueras s'enfrontaria a penes de 25 a 30 anys per «la posició de lideratge que ocupava respecte dels altres», i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa, a condemnes d'entre 15 i 25 anys. Un altre grup de processats seran acusats per rebel·lió (sense malversació), Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; i els encausats per desviació de fons públics serien Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila.

El diari també apunta que les penes sol·licitades per a Sànchez i Cuixart podrien variar si finalment se'ls considera caps (15-25 anys), comandaments subalterns (10-15 anys) o simples partícips (5-10 anys) en els fets que se'ls imputen.

D'aquesta manera, el ministeri públic descarta la desobediència per al grup d'encausats format per Borràs, Mundó i Vila. S'enfronten a penes d'entre 6 i 8 anys de presó. Els que sí que seran acusats de desobediència, sense penes de presó, són els membres de la Mesa que van tramitar les lleis de desconnexió i la dirigent de la CUP Mireia Boya. Ni l'expresident Carles Puigdemont ni els altres sis exconsellers a l'estranger seran citats nominalment en l'escrit de la Fiscalia.

Testimonis de la policia

D'altra banda, el rotatiu també va revelar que la Fiscalia del Tribunal Suprem té previst proposar prop de dos centenars de testimonis per al judici de l'1-O, dels quals gairebé la meitat seran membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Entre ells hi haurà el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, responsable de l'operatiu policial que es va posar en marxa durant el referèndum de l'1 d'octubre. També els membres de la comissió judicial que es van desplaçar a la Conselleria d'Economia per dur a terme l'escorcoll del 20 de setembre.

Per part seva, els advocats defensors dels dirigents independentistes processats van rebutjar entrar en valoracions sobre les que qualifiquen de «tàctiques de distracció» de la Fiscalia i van exigir l'«absolució» dels acusats. Andreu Van den Eynde, advocat defensor de Junqueras, Romeva i Forcadell, entre d'altres, va assegurar que les informacions sobre els plans de la Fiscalia «són una altra tàctica de distracció», ja que «amb aquestes martingales ens fan entrar en el seu relat». «L'únic que acceptarem és una absolució», va destacar Van den Eynde, que va suggerir que aquesta «estratègia no és de la Fiscalia General de l'Estat, és de fiscals concrets, els que ara ocupen la Fiscalia del Tribunal Suprem».