Les autoritats nord-americanes han interceptat els últims dies diversos paquets amb material explosiu que han estat enviats a diversos polítics, inclosos l'expresident Barack Obama i el matrimoni format per l'expresident Bill Clinton i l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton, així com a la seu de CNN a Nova York.

El Servei Secret va informar en un comunicat que dimarts a última hora va recuperar un paquet dirigit a Hillary Clinton que es va enviar a la seva casa familiar de Nova York, mentre que ahir a primera hora va localitzar un segon paquet dirigit a l'habitatge de Barack Obama a Washington.

«Els paquets van ser identificats immediatament durant els procediments de supervisió rutinaris del correu com a potencials artefactes explosius i van ser tractats adequadament com a tals» sense que cap dels dos arribés al seu destinatari, va dir el Servei Secret.

Segons la cadena MSNBC, l'expresident Bill Clinton era a casa quan el paquet va ser interceptat i l'ex-primera dama estava a Florida. «Estem bé gràcies als homes i les dones del Servei Secret», va dir Hillary Clinton. «Són temps difícils», va afegir des de Florida.

La seu de Time Warner a Nova York, que acull el quarter general de CNN, va haver de ser evacuada per la presència d'un altre paquet sospitós. La Policia va demanar als novaiorquesos que evitin la zona de Columbus Circle, on hi ha l'edifici, i va recomanar als que ja estaven allà que busquessin «refugi».

CNN va precisar posteriorment, citant fonts municipals i dels cossos de seguretat, que el paquet estava dirigit a John Brennan, director de la CIA amb Obama, que és un convidat assidu de la cadena de televisió i sol mostrar-se molt crític amb l'actual president, Donald Trump.

El comissari de Policia James P. O'Neill va informar en la roda de premsa que va oferir costat de l'alcalde i del governador de Nova York, Bill de Blasio i Andrew Cuomo, respectivament, que el paquet contenia un artefacte explosiu i un sobre amb pols blanca.

El president de CNN, Jeff Zucker, va indicar que les instal·lacions de Time Warner seguirien precintades fins que les autoritats determinin què és la pols blanca i concloguin que el lloc és segur. «Mentrestant, el personal seguirà treballant des d'hotels i restaurants propers, així com altres llocs», va explicar.

Cuomo va revelar en la roda de premsa que també va arribar un paquet sospitós a la seva oficina. Una font de la Policia de Nova York ha dit a CNN que, segons les primeres indagacions, aquesta tramesa seria segur. Pel que sembla, només conté documents.

Així mateix, l'oficina de la representant demòcrata Debbie Wasserman Schultz a Florida va rebre un paquet sospitós i va haver de ser evacuada. CNN va indicar que el paquet estava destinat a Eric Holder, fiscal general amb Obama.

La portaveu de la senadora demòcrata Kamala Harris va anunciar a Twitter que la seva oficina de Califòrnia va haver de ser evacuada igualment després de trobar diversos paquets sospitosos al voltant de l'edifici. «No estaven dirigits a la senadora ni a la nostra oficina», va dir Lily Adams.

Una tercera congressista, la demòcrata Maxine Waters, va rebre un paquet sospitós, però en el seu cas va arribar al seu despatx, al Capitoli, segons fonts citades per ABC News.

El multimilionari George Soros ja va rebre dilluns passat un paquet sospitós. «No ens sorprendria que se n'haguessin enviat més», va admetre el governador de Nova York en declaracions als mitjans de comunicació.

El Servei Secret va anunciar l'inici d'«una investigació criminal de gran abast que implicarà tots els recursos federals, estatals i locals disponibles per determinar la font dels paquets i identificar els responsables».

L'alcalde de Nova York no va dubtar a qualificar els fets com «un acte de terror». «El que hem vist avui ha estat un esforç per atemorir. És clarament un acte de ter-ror per soscavar la llibertat de premsa i dels nostres líders», va denunciar De Blasio en la roda de premsa.

Cuomo, per la seva banda, va demanar als novaiorquesos no caure en la por. «És un moment per ser qui som. El terrorisme només funciona si el deixem treballar. No permetrem que aquests terroristes canviïn la nostra manera de vida», va declarar el governador de Nova York.

La Casa Blanca també va condemnar els fets. «Condemnem l'intent d'atacs violents realitzat recentment contra el president Obama, el president Clinton, la secretària Clinton i altres figures públiques», va reaccionar la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders.