L'expresident Carles Puigdemont va assegurar durant el seu discurs a Ginebra que l'inici del judici contra els líders independentistes serà «un moment d'extrema tensió».

En el marc d'unes conferències sobre seguretat a la Unió Europea (UE) en el Fòrum Crans Montana, Puigdemont va indicar que amb el judici es veurà si «al final» hi ha «sentència condemnatòria» contra els líders empresonats i va reclamar a l'auditori que hi pari atenció. Puigdemont va recordar que els independentistes catalans estan «disposats a parlar» amb l'Estat espanyol però «més enllà d'anuncis, no hi ha res sobre la taula». Coincidint amb el dia en què el Tribunal Suprem va tancar la instrucció del procés i ha obert judici oral a 18 dels processats, Puigdemont va insistir que «el més intel·ligent en els conflictes és saber-los prevenir». I va apuntar l'autodeterminació com un dels elements que contribueix a la prevenció.

Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va qualificar d'«infàmia» la decisió del Tribunal Suprem d'enviar a judici els líders sobiranistes processats i va advertir que no es jutjarà només aquests polítics, sinó més de 2,3 milions de catalans.

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, va criticar el Tribunal Suprem per enviar a judici els líders sobiranistes processats, perquè «no hi ha delicte, no pot haver-hi condemnes».

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va considerar ahir una «vergonya de l'Estat» que s'enviï a judici els encausats pel procés independentista de l'1-O, en tancar la instrucció.

«Un pas més que confirma que en cap cas hi ha separació de poders a l'Estat, perquè ja ens van avisar que això seria el dia 2 (de novembre) i per tant les dates quadren perfectament», va explicar als periodistes en referència a les declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo. Precissament ahir, Calvo va explicar que els escrits de qualificació estaran a punt el proper 2 de novembre.