Per sorpresa, el 30 d'octubre del 2017, aquest dimarts fa exactament 365 dies, l'aleshores President de la Generalitat Carles Puigdemont va marxar a Brussel·les acompanyat de bona part dels consellers que formaven el seu govern traslladant al cor d'Europa el problema català. Reclamat per la justícia espanyola per haver convocat el referèndum de l'1-O o acusat de rebel·lió, Puigdemont s'ha establert a Waterloo i altres quatre exconsellers més -, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig i Antoni ComínLluís PuigMeritxell Serret- van decidir fer com ell i no retornar a Catalunya. Aquest és el relat dels fets més destacats d'un any a l'exili:Primera Euroordre

El 3 de novembre de 2017, la jutge Carmen Lamela va dictar l'ordre de detenció per a l'ex president i dels quatre consellers que es van quedar amb ell a Bèlgica. Va cursar aquesta ordre per delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència i també una ordre de busca i captura.

El Suprem va anul·lar la Euroordre

El 5 de desembre de 2017 el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va retirar l'euroordre que va interposar el 3 de novembre Carmen Lamela per detenir a Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. També va anul·lar l'ordre internacional de detenció.

El que no va retirar la justícia espanyola va ser l'ordre de detenció en territori nacional, així que si l'ex president i els quatre consellers es disposen a tornar a Catalunya, seran detinguts i empresonats.

ERC i JxCAT pacten investir Puigdemont com a president de la Generalitat

El 16 de gener de 2018, i després d'unes eleccions autonòmiques imposades pel Govern de Rajoy, ERC va comunicar que Roger Torrent seria el nou president del Parlament, i a la vegada van arribar a un acord amb JxCatper investir a Carles Puigdemont com a president. Segons fonts pròximes a les negociacions, l'expresident volia fer una investidura telemàticament o bé delegant el seu discurs a un altre diputat.

Puigdemont proposa Jordi Sànchez com a president

El dia 1 de març de 2018, Carles Puigdemont va demanar a Roger Torrent que no presentés la seva candidatura per ser investit com a president. En un missatge de vídeo des de Brusel·les va anunciar que Jordi Sànchez podria ser el que ocupés la presidència.

La policia alemanya deté Puigdemont

El 25 de març de 2018 la policia alemanya va detenir Carles Puigdemont a prop de la frontera de Dinamarca, ja dins de territori alemany, quan es dirigia a Bèlgica.

La justícia alemanya el deixa en llibertat

El 5 d'abril de 2018 la justícia d'Alemanya va deixar en llibertat a l'expresident i també va descartar que hi hagués un delicte de rebel·lió en el procés d'extradició a Espanya. Amb una fiança de 75.000 euros va sortir de la presó.Alemanya decidex extradir-lo només per malversació i Llarena desisteix

El 12 de juliol de 2018, el Tribunal Superior Alemany va decidir extradir l'expresident per un presumpte delicte malversació i no per rebel·lió i sedició com demanava el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Una setmana després, el magistrat espanyol va rebutjar l'extradició de Puigdemont en les condicions acordades per la justícia alemanya.

Carles Puigdemont torna a Waterloo

L'expresident català, el 20 de juliol de 2018, va tornar a Bèlgica després que el Tribunal Suprem decidís retirar l'euroordre contra ell. Es va instal·lar de nou a Waterloo, a la Casa de la República, on vivia abans de la seva detenció d'Alemanya.

Presentació del Consell per la República

Justament un any després de marxar de Catalunya, aquest 30 d'octubre del 2018, el propi Carles Puigdemont ha estat un dels encarregats de presentar des de Bèlgica el Consell per la República. Aquest òrgan impulsat per la Generalitat però de caire privat, està presidit per Toni Comín i, en paraules seves, té com a missió "defensar el mandat de l'1-O i preparar la república catalana".