La vicepresidenta del Govern espanyol, ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, va assegurar ahir que l'executiu «disposarà de tots els mecanismes competencials» perquè les restes de Francisco Franco estiguin «en un lloc privat, decorós i en el qual no siguin enaltits». Així, Calvo va sentenciar que la família del dictador «no imposarà» a la majoria del Congrés i a «la voluntat» dels ciutadans la seva decisió de traslladar les restes a la parròquia de l'Almudena després de l'exhumació del Valle de los Caídos.

Així ho va assenyalar Calvo durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, en la qual també va expressar la «preocupació» del Govern espa-nyol sobre aquest assumpte. «L'objectiu del Govern és que estigui en un lloc decorós i privat, en la responsabilitat de la família, no de l'Estat», va subratllar. «El que no pot ser de cap manera és que una família decideixi», va dir, posant l'accent en què la «majoria» dels ciutadans volen que les restes estiguin en un lloc «anònim». En aquest sentit, va demanar col·laboració a la família per donar solució al conflicte. «Tots tenim la responsabilitat d'ajudar», va incidir Calvo. «Exhumarem Franco i veurem quina és la posició que hi ha darrera de la família», va apuntar. En aquesta línia, Calvo va dir que l'executiu està «en vies de trobar sortides» per portar a terme la inhumació de les restes del dictador Francisco Franco, alhora que ha obert la porta a esmenar la Llei de Memòria Històrica per impedir que acabin a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid, just davant del Palau Reial.

A l'inici de la seva intervenció, Calvo va anunciar que el Govern va rebutjar un recurs de reposició presentat pels monjos benedictins contra l'exhumació d'aquestes restes del Vall de los Caídos, així com una recusació plantejada a la subsecretària del ministeri de Justícia sobre aquest mateix assumpte. «Les restes de Franco surten del Valle de los Caídos», va remarcar. En aquesta línia, va incidir que la intenció de l'Executiu és «avançar amb absoluta normalitat» cap a aquesta exhumació i va manifestar que en el pròxim Consell de Ministres es farà «l'últim pas administratiu» per «eliminar una tomba d'Estat» i posar fi al «capítol més negre» de la història d'Espanya.