El president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, va anunciar que ha imposat restriccions a l'entrada a territori ucraïnès de ciutadans russos amb edats compreses entre els 16 i els 60 anys, amb l'argument que cal evitar que Rússia formi «exèrcits privats» encoberts a Ucraïna.

Aquesta mesura arriba enmig de les tensions amb Rússia per l'incident de diumenge passat, dia 25 de novembre al mar d'Azov, on la Guàrdia Costanera russa va disparar contra tres vaixells ucraïnesos i els va capturar, juntament amb totes les seves tripulacions, perquè va considerar que s'havien endinsat a les seves aigües territorials.

Més controls fronterers

Per la seva banda, el Servei Estatal de Fronteres d'Ucraïna ha augmentat el control fronterer i ja està restringint l'entrada de ciutadans estrangers, principalment els homes russos d'edats compreses entre els 16 i els 60 anys, segons va informar el cap de l'agència, Petro Tsihikal.

El president ucraïnès va destacar la importància de reforçar els requisits per al registre de ciutadans russos, especialment a les regions en què està en vigor la llei marcial, a la frontera amb Rússia.

Per la seva banda, les autoritats de Rússia van traslladar a una presó de Moscou els 24 mariners ucraïnesos detinguts el dia 25 de novembre. Del grup de mariners, 21 van ser traslladats a la presó de Lefortovo, a Moscou, i els tres que van resultar ferits quan van ser interceptats els vaixells són a l'hospital de la presó.

Ucraïna sosté que els vaixells no van fer cap maniobra irregular i que la Guàrdia Costanera russa va disparar «a matar» contra els mariners en aigües del mar d'Azov, a prop de l'estret de Kertx. Després de l'incident, Rússia va decidir mantenir detinguts els 24 militars que tripulaven els vaixells a la península de Crimea, on hi ha el remolcador i les dues patrulleres interceptades.

Ucraïna ha decidit imposar la llei marcial al llarg de tot un mes a les zones que fan frontera amb Rússia.