El cuiner manresà Jordi Cruz, tres estrelles Michelin al capdavant del restaurant ABaC de Barcelona, considera que l'«alta cuina s'ha beneficiat de la divulgació de la gastronomia a la televisió» i ha permès que deixi de ser considerada elitista.

En una entrevista concedida a Efe, Cruz assenyala que «Joan Roca o Adam Martín no eren coneguts per tota la societat. La gastronomia era considerada com una cosa elitista, quan, en realitat, és més propera a la gent que mirar un Barça-Madrid o un Espanyol-Barça. No és una cosa elitista, és una cosa singular, que si t'agrada et costarà diners però els pagaràs de gust, perquè t'omplirà i t'enriquirà».

La televisió, afegeix Cruz, ha permès acostar tota aquesta cultura i aquests cuiners que ens han posicionat en el món, i també els ha donat a conèixer «a molts perfils de la societat», als quals, sense la televisió, no haurien pogut arribar.

Propòsits per al 2019

Cruz es fixa per a aquest 2019 «uns objectius senzills: no perdre la motivació, aquesta il·lusió de nen petit que alguns aconsegueixen conservar, aquesta curiositat de nen que et permet fer coses molt engrescadores, i mantenir-la i seguir cuinant de la forma més senzilla possible, amb una cullera, amb una flama i amb un producte».

El seu propòsit és «seguir fent coses que t'emocionen a tu i als teus comensals i que et fan feliç, coses que m'han regalat, com ara participar en un 'Masterchef' o gua-nyar una tercera estrella» , uns regals als quals prefereix no donar gaire importància perquè, d'altra banda, es tornaria boig, confessa Cruz, que prefereix mantenir-se en el seu «perfil baix», que és on se sent «còmode i productiu».