L'associació Salvar l'Arxiu de Salamanca ha anunciat que el 30 de gener registrarà una nova sol·licitud al Govern d'Espanya perquè «exigeixi a la Generalitat» la devolució dels 400.000 documents enviats «il·legalment» a Catalunya.

En cas de no fer-ho, el president de l'associació, Policarpo Sánchez, ha anunciat que promourà noves accions judicials contra l'Executiu estatal, a sumar a les querelles, que els advocats de Salvar l'Arxiu «estan estudiant», contra «els alts càrrecs de la Generalitat que van entregar els documents a qui no eren legítimament els seus propietaris».

Així ho ha fet públic, en presència de l'alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, i a les portes del Centre Documental de la Memòria Històrica, en un centre convocat en la jornada prèvia al tretzè aniversari de la sortida de les primeres caixes.

«Els separatistes catalans es van emportar més que unes caixes, van atacar la unitat d'Espanya en desmembrar l'arxiu històric nacional, en què el poble espa-nyol conservava la seva memòria, i també van voler posar fi a la nostra dignitat», ha apuntat Policarpo Sánchez. «No pararem fins que retornin els 400.000 documents que tenen il·legalment al seu poder i els que han entregat dels quals no són els seus legítims propietaris», ha afegit el president de l'associació.

El representant de Salvar l'Arxiu també ha recordat que una moció redactada pel seu col·lectiu es debatrà el dia 22 de gener al Senat.