La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va acceptar ahir la figura d'un relator a la taula de partits que l'executiu espanyol i el Govern de la Generalitat de Catalunya intenten impulsar sobre la situació a Catalunya, però va rebutjar que aquesta persona pugui considerar-se un mediador.

«No calen mediadors ni per al Govern ni per al Partit Socialista. Si de cas algú pugui prendre nota, convocar, que ens pugui coordinar» en aquesta taula de «diferents partits», però «no calen mediadors», va afirmar en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Senat, on va aclarir que en aquesta taula de partits els socialistes hi estarien representats pel PSC.

Aquesta iniciativa de crear una taula de partits va ser explorada en una de les reunions recents que van mantenir la mateixa Calvo i el vicepresident català, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi. Es tracta de crear un canal alternatiu de diàleg polític a la via institucional que representa la Comissió bilateral Estat-Generalitat prevista a l'Estatut de Catalunya. Es tracta d'una taula en la qual els partits puguin parlar amb més flexibilitat que en el diàleg entre institucions.

El problema que ha impedit fins ara la concreció d'aquesta taula de partits és que l'Executiu espanyol defensava que se cenyís a la participació de formacions catalanes, mentre que les forces independentistes exigeixen que sigui una taula d'àmbit estatal, perquè d'aquesta manera també hi pugui participar Podem.

Tot i que el PDeCat vincula la creació d'una taula de diàleg polític sobre Catalunya a la presència de testimonis neutrals amb la seva eventual renúncia a presentar una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2019 que en breu han de passar pel Congrés dels Diputats, la vicepresidenta espanyola va deslligar ahir que acceptar aquesta figura tingui relació amb els comptes.

«Diàleg dins la llei»

La vicepresidenta va defensar la pràctica del «diàleg» entre partits «dins de la llei», pel que va rebutjar que en aquest context es necessiten mediadors. «Tant de bo tots els partits estiguessin disposats a dialogar dins de la llei per resoldre una situació tan complicada com la de Catalunya», va assenyalar en al·lusió al PP i Ciutadans. Sense concretar qui podria exercir aquest paper de coordinador o relator, Calvo va explicar que hauria de ser «algú que entengui bé de tot» el que s'està «parlant en aquest país, que és de resoldre una crisi territorial important».

«Estem parlant de la unitat de l'Estat, del nostre ordre constitucional i intentant donar sortida a una situació que el 2011 el PP es va trobar amb una Catalunya en què només el 10% votava independentisme i quan van marxar van deixar una societat en la qual el 47% votava independentisme», va deixar anar Calvo, que va culpar el PP de renunciar al diàleg, a ocupar l'espai i no entendre que un dels grans valors de la Constitució és el pluralisme polític.

Condició als pressupostos

El Govern va condicionar ahir el vistiplau dels independentistes a la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat que l'Executiu de Pedro Sánchez accepti la presència d'una «figura notarial» que testimoniï allò que es parli i s'acordi en una nova taula de diàleg entre partits. El grup parlamentari d'ERC va registrar ahir la seva esmena a la totalitat al Pressupost després d'haver fet «tots els esforços» per trobar «terrenys compartits» amb el Govern espanyol, segons va dir el portaveu d'aquest partit al Congrés, Joan Tardà.

Tardà va deixar «la pilota en la teulada del Govern central» i va deixar entreveure que el no al Pressupost està més tancat que obert, a menys que la Fiscalia deixi d'acusar els processats pel referèndum independentista.

Mentre que PDeCAT es va mostrar més flexible i fins i tot «desitjós» de poder trobar un acostament en les pròximes hores o dies, abans que divendres a les 14 hores hores venci el termini per a registrar esmenes a la totalitat.