El jurat en el judici per narcotràfic que se celebra als Estats Units contra Joaquín El Chapo Guzmán el va declarar ahir culpable de tots els càrrecs que pesaven contra ell, per la qual cosa s'exposa a ser condemnat a cadena perpètua, segons el canal de televisió CNN.

Els dotze integrants del jurat van deliberar en una cort federal a Brooklyn entre dilluns i dijous de la setmana passada, i després van iniciar una segona ronda de deliberacions aquest dilluns. En total, el jurat ha deliberat durant prop de 34 hores abans de pronunciar el seu veredicte

Guzmán, de 61 anys, està acusat d'introduir tones de cocaïna, heroïna, marihuana i metamfetamina als Estats Units com a líder del càrtel de Sinaloa. El capo es va escapar dues vegades de presons de màxima seguretat a Mèxic i, després de ser detingut el gener del 2016, va ser extradit un any més tard als Estats Units.

La defensa ha argumentat que el veritable responsable de dirigir el càrtel de Sinaloa és Ismael El Mayo Zambada, un capo de la droga que continua en llibertat. La Fiscalia ha assegurat que els dos narcotraficants eren socis, en el marc d'un judici que també ha implicat la declaració de més de 50 testimonis en onze setmanes.

Entre els testimonis van figurar 14 antics socis de Guzmán que havien acordat cooperar amb els fiscals nord-americans. El jurat, en una sèrie de notes la setmana passada, va plantejar diversos dubtes legals i va sol·licitar revisar els testimonis d'alguns col·laboradors.