Roger Español, que va perdre la visió d'un ull durant les càrregues de l'1-O a l'escola Ramon Llull de Barcelona, va declarar ahir divendres davant del Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona com a perjudicat i investigat pels fets, i va afirmar que quan va ser ferit no hi havia cap motiu per disparar les pilotes de goma. «Tot i així, les van seguir disparant, sempre amb l' a por ellos ficat al cap», ha reflexionat en declaracions als mitjans després de comparèixer davant del jutge. Quim Torra ha acudit a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per donar-li suport.

Un total de nou escuders de la Policia Nacional que han declarat com a testimonis han assegurat al jutge que no van veure com va ser ferit Roger Español l'1-O a l'escola Ramon Llull, i que «tampoc no sabien la identitat de l'escopeter que va disparar», va dir l'advocada del ferit, Anaïs Franquesa. Aquests escuders de les unitats antidisturbis anaven en binomi amb els escopeters que van actuar l'1 d'octubre del 2017 a l'escola Ramon Llull i han estat citats a petició de l'acusació popular que exerceix l'Ajuntament de Barcelona perquè aclarissin l'actuació.

Español també ha comparegut com a investigat per unes imatges en les quals se'l veu movent tanques davant la Policia, i sobre aquests fets va explicar que «en cap moment» va actuar amb la voluntat de fer mal a cap agent policial.