L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va considerar ahir que va ser un «error» per la seva banda suspendre els efectes de la declaració d'independència en la sessió parlamentària del 10 d'octubre del 2017.

«El meu penediment és el 10 d'octubre, quan s'esperava en aquest dia declarar la independència de Catalunya i vaig decidir suspendre els efectes de la declaració. Crec que clarament va ser un error», va assenyalar en una entrevista a la BBC recollida per Europa Press.

Puigdemont va explicar aquell dia que suspenia els efectes de la declaració per continuar negociant amb l'Estat i buscar una mediació, i finalment el Parlament va acabar per declarar la República en una altra sessió del mateix mes, el 27 d'octubre.

Sobre el 27-O, l'expresident català veu clar que la cambra catalana va aprovar la declaració d'independència, però de la mateixa manera veu igual de clar que el Govern català no va arribar mai a «executar el mandat del Parlament» i, per tant, a implementar la República.

Preguntat per les paraules de l'exvicepresident Oriol Junqueras quan va dir que es va quedar a Espanya per una qüestió de responsabilitat ètica, Puigdemont va evitar polemitzar amb ell, però va defensar la seva decisió d'anar-se'n a Bèlgica.

«No és confortable»

L'expresident català defensa que haver-se'n anat no és una situació «confortable i sense riscos», sinó que ha estat una opció per aconseguir que un conflicte com el català no sigui una qüestió només d'Espanya, sinó un assumpte de la Unió Europea.

«Òbviament trobo a faltar la meva família i el meu país, però en realitat també sento que estic a casa ara mateix vivint a la capital d'Europa», va concloure, en al·lusió a la seva residència actual a Waterloo.

A més, va criticar el judici al Tribunal Suprem perquè veu una «paradoxa» que ell sigui un home lliure vivint en un país que forma part de la Unió Europea, i altres líders independentistes s'estiguin enfrontant a un procés judicial a Espanya.