El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, «confia» que serà designat senador pel Parlament. En una roda de premsa als faristols de la cambra ahir al migdia, el líder socialista va apel·lar a la «cortesia parlamentària» i va fer una crida a «no perdre l'oportunitat» de situar un català a la presidència del Senat.

Iceta també va avisar els grups independentistes que no pensa «mercadejar» la seva eventual candidatura per altres coses. «Faríem un flac favor al Parlament, a la política catalana i al Senat», va opinar. El president del grup del PSC-Units també va mostrar-se «molt honorat» per la proposta del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i va agrair al fins ara senador José Montilla la seva «generositat i sentit d'estat».

Iceta va definir-se com a «socialista, catalanista, federalista, dialogant» i partidari de trobar una «solució política» al conflicte entre Catalunya i l'Estat. En un «moment greu» de la política, el cap de files socialista és «conscient de la importància» que té situar un polític català al capdavant de la cambra alta espanyola. Així, consideraria un «greu error» que el Parlament deixés passar aquesta «oportunitat».

És per això que Iceta va dedicar part de la roda de premsa a instar els grups independentistes a «meditar el sentit del seu vot» del ple extraordinari de la setmana que ve: «No m'agradaria que el Parlament entri definitivament en la categoria de les institucions que mai no perden l'oportunitat de perdre una oportunitat». El secretari general del PSC va reiterar que donar llum verd als candidats a senador per designació parlamentària és l'«última regla no escrita de cortesia» que continua «vigent» a la cambra catalana.

Contactes amb JxCat i ERC

Sobre els contactes amb JxCat i ERC, Iceta va detallar que són «fluids», però va remarcar que mai no s'ha utilitzat la substitució d'un senador per designació parlamentària com a «peça de canvi».

Tot i que va mantenir un to de prudència -a l'espera que es pugui confirmar la seva designació com a senador-, Iceta ja va donar algunes pistes dels seus objectius al capdavant de la cambra alta. Vol «revisar el paper» del Senat: «40 anys després ha arribat el moment», va apuntar. I és que Iceta aposta per reformar tant la cambra territorial com la Constitució. Conscient de l'«esforç» que això suposa -cal una majoria «molt àmplia» de tres cinquenes parts del Congrés-, l'aspirant a presidir el Senat s'hi va mostrar «disposat».

Iceta espera que el Parlament segueixi el procediment que preveu el reglament i que sigui designat durant el ple extraordinari previst per dimecres que ve, 15 de maig. La data, però, podria canviar a dijous 16, segons apunten algunes fonts parlamentàries, ja que el president del Govern, Quim Torra, declararà dimecres al TSJC.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va instar ahir els grups independentistes al Parlament de Catalunya a que no vetin la designació del líder del PSC, Miquel Iceta, com a senador perquè pugui presidir la cambra alta.

«Vetar una persona que sempre ha defensat el diàleg, que sempre ha defensat la convivència, que ha estès ponts i que ha parlat amb tots dins els marges de la Constitució em sembla que és un mal començament», va dir Sánchez en declaracions als periodistes en arribar a la cimera informal de la UE a la ciutat romanesa de Sibiu.

Pedro Sánchez, en les seves declaracions, va indicar ahir que «els espanyols han parlat i els catalans han parlat» en les eleccions passades i van apostar per forces polítiques, singularment pel PSOE, «que està defensant el diàleg» i «acabar amb la confrontació, la polarització i la crispació».

JxCat, ERC i la CUP han deixat entendre que no entra en els seus plans donar suport a la designació d'Iceta en el ple de la setmana vinent al Parlament -a mitja campanya de les eleccions del 26-M-, llevat que els socialistes ofereixin contrapartides.

En el seu torn, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, es va queixar que els socialistes «donessin per fet» que els republicans «regalaran els seus vots».